“Protegim la platja” de Dénia del mal ús del sòl

“N'hi ha prou amb la destrucció de les nostres costes! Protegim nostres platges!” Amb aquesta reclamació en la plataforma change.org la plataforma cívica “Protegim la platja” fa una crida per a demanar als polítics i a les administracions mesures concretes per a protegir el litoral. L'objectiu és frenar la progressiva deterioració de les costes d'Espanya per la construcció i per a trobar solucions contra la cada vegada més que evident regressió de les platges.

La plataforma cívica Protegim la platja, promotora d'aquesta acció pública, considera a la ciutat turística de Dénia com un il·lustratiu exemple d'un problema que amenaça a moltes parts del litoral, tant al Mediterrani com a l'Atlàntic. “Seguim destruint les nostres costes a Dénia, a la Comunitat Valenciana i en tota Espanya. Sembla que no aprenem dels errors del passat i de l'època de la bambolla immobiliària”, adverteix José Morillas, portaveu del col·lectiu, que compta amb la simpatia de diverses organitzacions ecologistes. Ara s'ha adherit a la petició la plataforma SOS Natura Marina Alta. La petició està dirigida a les administracions involucrades: a la Direcció de Costes del Govern estatal, a la Generalitat Valenciana i a l'Ajuntament de Dénia.

En el cas de Dénia el polèmic projecte d'una constructora en la coneguda platja Les Marines ha provocat l'oposició massiva dels veïns. Sobretot, perquè el nou bloc d'apartaments de luxe i de cinc plantes està previst en un tram de platja, popularment conegut com Blay Beach, que és ja molt vulnerable. Una platja greument erosionada, quasi desapareguda, on el mar colpeja contra els murs i fins i tot, amb els forts temporals, inunda les parcel·les.


Mal ús del sòl i canvi climàtic

Sobre el mal ús del sòl i els seus efectes negatius per al canvi climàtic i en particular per a la supervivència de les costes ja hem parlat en Samarucdigital en diverses ocasions. El que pot passar, si ens acostem massa a la mar, ens ho ensenyen cada vegada més els temporals, causant grans danys al litoral. Inundant i devorant platges, passejos marítims i propietats privades.

Així i tot, segueixen sorgint nous projectes perjudicials com en aquest cas el complex “Residencial Les Ones“ en el litoral de Dénia. “Casos semblants hi ha des de Catalunya fins a Andalusia i des de les Illes Canàries fins als Illes Balears”, conclou la petició.


Petició local per a conscienciar a nivell nacional

“La construcció de la urbanització a pocs metres de la mar és un clar exemple de com seguir fent les coses malament”, diu l'advocat i productor Gonzalo Blanco. Aquest veí de Dénia ha rodat un documental sobre l'erosió en el litoral i el polèmic projecte amb el títol “Ones en construcció”, del que ací teniu un fragment.

Els promotors de la petició persegueixen dos objectius amb la seua crida: Salvar la platja Les Marines de Dénia, amb el seu tram en extinció anomenat Blay Beach, demanant solucions per a protegir i recuperar aquesta zona. I al mateix temps conscienciar sobre el fet que semblants amenaces urbanístiques i problemes d'erosió existeixen a tot arreu del litoral.

“No permeten més la destrucció del litoral espanyol amb projectes urbanístics que no siguen respectuosos amb la nostra costa. Necessitem d'una vegada per sempre una estratègia contra els efectes de l'erosió en totes les nostres costes, també per a adaptar-les a l'efecte del canvi climàtic. I necessitem sobretot una Llei de Costes que protegisca eficaçment les platges en regressió” reclamen en la petició.

La petició està disponible en castellà, valencià, anglès i alemany.

Etiquetes