Rebel·lió a les aules contra el canvi climàtic

El moviment estudiantil internacional Fridays for Future, per combatre el calfament global, protagonitza el programa 63 de Samarucdigital

A La Carta À Punt Mèdia

“Rebel·lió contra extinció”. Aquest és un dels missatges del moviment internacional impulsat per l’estudiantat d’instituts i universitats d’arreu del món anomenat Fridays for Future, o els Divendres pel Futur. El divendres 15 de març, el col·lectiu juvenil va convocar una vaga internacional per a reivindicar la falta d’accions dels governs sobre el canvi climàtic. Joves de més de cent països van secundar la manifestació global.

Aquest moviment juvenil de protesta ambiental naix inspirat en l'activista sueca Greta Thunberg, que va decidir plantar-se cada dia durant tres setmanes enfront del Parlament de Suècia l'agost de 2018. La jove, que llavors tenia 15 anys, demandava al seu govern que complira amb l'Acord de París sobre el clima després d'haver sofrit l'estiu més calorós de la història de Suècia. En encetar setembre, Thunberg va canviar la seua manera de protestar i va decidir absentar-se de classe cada divendres. Això va originar els Fridays for future (FFF).

Entrevista amb Rebeca Vicent

La primera concentració de FFF es va celebrar a València, Castelló i Alacant  l’1 de març, i han comptat amb el suport del professorat i de les organitzacions ecologistes. L’estudianta Rebeca Vicent, una de les portaveus del moviment a València, ens explica les seues reivindicacions i, en què consisteix aquest col·lectiu apartidista i que reivindica la supervivència del planeta respecte del calfament global.

Rebeca Vicent, portaveu del moviment Fridays for Future a València

Entrevista amb José David Sandoval

En l'àmbit internacional, més de 15.000 científics de diversos països d'Europa i dels Estats Units han mostrat el seu suport al moviment Fridays for Future. Els primers que es van sumar, van ser els més de 12.000 científics alemanys, austríacs i suïssos, que han signat un manifest conjunt en el qual donen suport al moviment juvenil. A més, la plataforma Aliança pel Clima, formada per més de 400 organitzacions de diversa índole, també ha manifestat el seu suport a la convocatòria. Les manifestacions també compten amb el suport d'organitzacions ecologistes tradicionals com ara Greenpeace. El seu president, José David Sandoval, valora les aportacions d’aquest moviment emergent en la lluita contra el canvi climàtic. 

David Sandoval, president de Greenpeace Espanya

Entrevista amb Sera Huertas

Un altre col·lectiu que acull i dona suport a les reivindicacions dels Fridays for Future correspon a l’educació ambiental. Sera Huertas, tècnic del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), aporta una lectura del moviment estudiantil en clau educativa per a elaborar i fer efectives accions participatives que compten amb la veu dels més joves, amb l’objectiu d’afrontar els nous horitzons que planteja el canvi global. 

Sera Huertas, tècnic d’educació ambiental del CEACV

Tertúlia amb Rebeca Vicent, David Sandoval i Sera Huertas

El temps de la tertúlia és el moment d’ajuntar totes les veus. Les dels convidats, Rebeca Vicent, José David Sandoval i Sera Huertas, amb les de Reis Juan, Batiste Miguel i Kristin Suleng. Un estudi internacional recent ha revelat que el llenguatge que utilitza el Panell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) és massa conservador i tebi respecte a l’amenaça climàtica, el que fa retardar l’acció política internacional i estatal per canviar el nostre model energètic basat en combustibles fòssils. Amb missatges més contundents, el moviment els Divendres pel Futur es presenta com a apartidista, molt polític i reivindicatiu. Podem afirmar que  estem davant d’un 15-M climàtic, com alguns ja han etiquetat? Què ha d’aprendre la resta de la societat d’aquest col·lectiu juvenil emergent? Aquestes, entre d’altres qüestions, seran els temes de debat a la nova entrega de Samarucdigital.


La Biblioteca Verda

Afegim Emili Selfa, professor i escriptor de Gandia, a la llista d’autors de la nostra ‘Biblioteca Verda’. El llibre que ens presenta, i del qual és coautor juntament amb la il·lustradora Manola Roig, és Una Marjal de Llegendes, una novel·la gràfica inspirada en les històries orals dels ullals i séquies de la marjal de Gandia, publicada a l’editorial Lletra Impresa.


La Finestra del Samaruc

A la ‘Finestra del Samaruc’ guaitem per conéixer el paisatge més estimat de personalitats de la cultura i el saber de la Comunitat Valenciana. A la nova entrega de Samarucdigital, Aida Vizcaíno, consultora de l’administració pública i professora associada de Ciència Política a la Universitat de València, ens relata els seus records d’infantesa a la Devesa del Saler.


El So de la Natura

El nostre company, Batiste Miguel, ens porta el ‘So de la Natura’ com cada setmana. Acabem d’estrenar una estació nova, i un dels primers ocells que comença la primavera i la celebra amb el seu cant és el gafarró (Serinus serinus).



Etiquetes