Reivindicació veïnal per la depuradora

Els veïns de la pedania de Pinedo reclamen millores en l’estació d’aigües residuals més important de la Comunitat Valenciana

Viure al costat de la depuradora més gran de la Comunitat Valenciana és un malson, entre males olors, sorolls i trànsit continuat de vehicles pesats. Des de fa quatre dècades, 18 famílies habiten a l'entorn immediat de la planta de Pinedo, que rep les aigües residuals d'un milió dos-centes mil persones, de la ciutat i del mig centenar de municipis de l'àrea metropolitana. Jaume Chornet, portaveu dels afectats, explica a Samarucdigital com va afectar la construcció de l’estació a aquestes veïns de l’Horta Sud.


Dilluns passat, els veïns van presentar a la Ciutat de la Justícia un escrit que demanava l’execució forçosa d'una sentència, dictada fa dos anys pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que va declarar il·legal l'última ampliació de l'estació. No obstant això, Chornet argumenta que la demanda no s’adreça, en realitat, al tancament de la planta.


El Pla d'Acció Territorial de l'Horta, aprovat pel Consell divendres passat, també és una bona notícia per als afectats per la depuradora de Pinedo. Les novetats obren la porta al fet que els veïns puguen sol·licitar llicències per a realitzar obres en els seus habitatges. El pla també protegix l'horta que envolta a la depuradora, com a garantia de l'ús d'una terra que seguix sent productiva.


La Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València no poden prendre la determinació de tancar la depuradora perquè suposaria una catàstrofe ambiental sense precedents, sosté Vicent Sarrià, regidor de Desenvolupament Urbà i delegat del Cicle Integral de l’Aigua a l’ajuntament de València, i també president de l’Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics. Sarrià assegura que el compliment de la sentència marcarà la fulla de ruta per a millorar l’estació, però sense contemplar en cap cas el seu tancament.


De la mateixa manera que la depuradora de Pinedo, gran part de les més de 480 plantes d’aigües residuals de la Comunitat Valenciana no compten amb la llicència ambiental que exigix la normativa europea i que atén els límits d’emissió d’elements como el nitrogen o el fòsfor.