Renaturalització de platges per al corriol camanegre

SEO/BirdLife impulsa al Parc Natural de l'Albufera un projecte per a renaturalitzar les platges del litoral. Un projecte pilot i innovador que naix amb l'objectiu de crear una xarxa de platges per a garantir la conservació del corriol camanegre, Ocell de l'Any de SEO/BirdLife el 2019. Aquest mes s'han iniciat les primeres accions per a condicionar les dunes i les platges abans que arribe la temporada de cria d'aquesta menuda au limícola.

La nova iniciativa Renaturalització de platges per al corriol camanegre de SEO/BirdLife, gràcies a l'ajuda concedida per la 1a Convocatòria Mediambiental de la Fundació Bancaixa i Bankia, contempla la creació d'una xarxa de platges on recuperar l'hàbitat original d'aquest ocell limícola xicotet. El corriol camanegre ha experimentat una caiguda del 70 % en la Comunitat Valenciana en les últimes tres dècades.

SEO/BirdLife, posa en marxa aquest nou projecte per a continuar els treballs de conservació sobre el terreny i de protecció efectiva de l'espècie iniciats el 2019 dins de la campanya de conservació i comunicació Ocell de l'Any. L'ONG treballarà en diversos punts de València, Sueca i Cullera amb accions concretes d'aportació i manteniment de restes orgàniques a la platja, restauració del cordó dunar amb flora autòctona, eliminació de plantes exòtiques i retirada de plàstics o residus urbans.


Situació del corriol camanegre a València

El corriol camanegre, triat Ocell de l'Any 2019 per SEO/BirdLife, és considerat una au indicadora de la salut dels ecosistemes i una espècie paraigua per a la conservació dels hàbitats litorals. Aquest limícola de potes llargues i veloces es troba catalogat com a Vulnerable en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades. En la Comunitat Valenciana, la seua població ha disminuït un 70 % en els últims 30 anys a causa de les amenaces i pressions que pateix el seu hàbitat: el desenvolupament urbanístic, la presència d'espècies exòtiques invasores, els residus plàstics i sòlids urbans, la fauna assilvestrada, i l'intens ús públic del front dunar per la presència humana i de mascotes.


Accions en platges

La creació d'una xarxa de platges renaturalitzades té com a objectiu millorar la conservació del corriol camanegre al Parc Natural de l'Albufera. Es recuperarà l'hàbitat original de platges en les quals es mantenen les restes orgàniques deixades per l'onatge i que suposen l'hàbitat original del corriol camanegre. L'Albufera de València és probablement l'aiguamoll més paradigmàtic de tot el referit anteriorment, i on existeixen tant trams de platges urbanitzats, trams seminaturals i trams d'alt valor ecològic. Per a això, i en col·laboració amb els ajuntaments de València, Sueca i Cullera, i en coordinació amb la Generalitat Valenciana, s'han delimitat quatre zones pertanyents als tres municipis on es desenvoluparà la renaturalització de l'hàbitat i el seguiment de les poblacions d'aquesta au.

Els trams triats seran de 600 metres i 290 metres a les platges de la Malladeta i la Garrofera a València; 200 metres a la platja de Bega de Mar a Sueca, i 440 metres a la platja del Mareny de Sant Llorenç a Cullera.

  Voluntaris del projecte LIFE Followers. Foto SEO/BirdLife

Aquest mes de març s'han iniciat les accions de conservació activa del projecte, amb la col·locació de tancats i cartelleria, al costat de la retirada manual de residus plàstics i sòlids urbans en els quatre punts, deixant la matèria orgànica d'origen marí que serveix de refugi i font d'alimentació per a aquestes aus limícoles menudes.

A més, el projecte comptarà amb la col·laboració de joves voluntaris del projecte LIFE Followers que participaran en diverses accions amb la finalitat de deixar preparades les platges per a acollir, durant la primavera i part de l'estiu, aquest ocell indicador de la salut del litoral.

Entre les accions que contempla el projecte destaquen: l'eliminació de vegetació exòtica invasora i plantació de flora autòctona, la retirada manual de residus, jornades de conscienciació i sensibilització, el seguiment de les parelles reproductores, la creació de protocols i manuals de bones pràctiques de neteja de platges, i jornades específiques de treball amb les diputacions de Castelló, València i Alacant, així com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

 Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) a la platja del Por de Sagunt. Foto César Conesa.

Articles relacionats

Etiquetes