Serra d’Escalona i Devesa de Campoamor, l’eterna candidata
La serra d’Escalona i la Devesa de Campoamor, al Baix Segura, formen un espai d’una extraordinària riquesa natural. Esta joia botànica i faunística localitzada a l’extrem sud de la Comunitat Valenciana, espera des de l’any 2006 que es declare parc natural. Mentrestant, el bosc, el matollar i els conreus de secà estan sent substituïts per nous regadius, precisament en la zona més seca del nostre territori.
Parlarem amb l’alacantí José Benito Ruiz. Visitarem el Museu de Ciències Naturals de València, que acull entre altres meravelles, la col·lecció de fòssils de mamífers del quaternari sud-americà més important d’Europa. En la secció de canvi climàtic descobrirem el valor i la importància del reciclatge. Coneixerem una planta humil, però de floració molt bella, anomenada ull de perdiu. Passejarem pel parc de l’Eixereta, al centre de la ciutat de Burjassot, un espai verd format bàsicament per plantes mediterrànies, que tenen una gran capacitat d’estalviar molta aigua. Coneixerem la Plataforma Valenciana de Biodiversitat i Empresa Simbiosi, un espai on s’aposta per projectes de conservació responsables.
La Serra d'Escalona, a la comarca del Baix Segura
Serra d’Escalona i Devesa de Campoamor, l’eterna candidata
La serra d’Escalona i Devesa de Campoamor, a la comarca del Baix Segura, és un d’eixos espais naturals capaços de deixar bocabadada a qualsevol persona que li agrade la natura. Té la densitat de brúfols més alta del món, una presència important d’àguiles reials i de panxa blanca, la població més destacada de gats salvatges de la Comunitat Valenciana, i una de les quatre poblacions de conills més nombroses d’Espanya. El paratge atresora valors més que suficients per a convertir-se en un nou parc natural de la Comunitat Valenciana. El nostre company Abel Campos ha recorregut el paratge per a mostrar-nos els seus protagonistes.
José Benito Ruiz, fotógraf de natura
Conversa amb José Benito Ruiz
Parlarem amb l’alacantí José Benito Ruiz, un dels millors fotògrafs de natura d’Europa.
Silene diclinis
Ull de perdiu
Coneixerem una planta humil, però de floració molt bella, anomenada ull de perdiu o esclafidor rosat. Un endemisme exclusiu del sud de la província de València.
Kristin Suleng davant del Museu de Ciències Naturals
Museu de Ciències Naturals de València
El Museu de Ciències Naturals de València, ubicat als Jardins del Real, més coneguts com els Vivers, acull 11 sales temàtiques. Entre altres meravelles, acull la col·lecció de fòssils de mamífers del quaternari sud-americà més important d’Europa.
Andreu Escrivà, ambientòleg
Canvi climàtic
En la secció de canvi climàtic descobrirem el valor i la importància del reciclatge en un món que esgota els seus recursos a passos de gegant.
Batiste Miguel amb Miguel Gibaja, paisatgista, al Parc de l'Eixereta
Parc de l’Eixereta
Passejarem pel parc de l’Eixereta, al centre de la ciutat de Burjassot, un espai verd format bàsicament per plantes mediterrànies, que tenen una gran capacitat d’estalviar molta aigua.
Carles Gago, director de projectes de Simbiosi, espai ambiental.
Simbiosi, espai ambiental
Simbiosi, Espai Ambiental, és una empresa valenciana dedicada a la comunicació ambiental i oberta a la participació ciutadana. Ofereixen activitats experiencials i útils per a la conservació de la biodiversitat. Un dels projectes amb una llarga trajectòria és “Acull un pardalet”.
Vela llatina al llac de l'Albufera
Vela llatina
Les poblacions valencianes banyades pel llac de l'Albufera s'esforcen des de fa uns anys per recuperar una tradició cultural centenària que té com a protagonista una vela triangular anomenada vela llatina. El seu origen és incert, probablement va ser introduïda pels àrabs.