Sobirania Alimentària o Agronegoci?

Tot allò que no escoltaràs als debats polítics: Sobirania alimentària o agronegoci?

A Samarucdigital hem seguit amb atenció els debats electorals emesos a la Televisió Pública (TVE) i privada. Hem trobat a faltar qualsevol mena d'al·lusió al programa que presenten les candidates i candidats a la Presidència de l'Estat Espanyol pel que fa a les polítiques relacionades amb el més bàsic: el dret a l'alimentació saludable, justa i digna per a tota la ciutadania. 

Elegir entre el model Agroindustrial, vinculat als lobbies de poder, o la Sobirania Alimentària; el problema del regadiu extractivista, lligat al model agrícola i ramader intensiu, enfront de l'alternativa extensiva com a possible solució, són problemes urgents en l'àmbit global, que cal abordar des de l'àmbit local. 

L'actual context d'emergència democràtica i climàtica, representen el context idoni per compartir amb vosaltres un autèntic "bufet lliure de pensament crític", articulat al voltant de dues qüestions: què mengem i com mengem. 

Analitzem el sistema alimentari globalitzat i plantegem les vies alternatives al model agroindustrial conversant amb una veu experta, Jorge Cavero, enginyer agrònom i director de CERAI, el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional, entitat nascuda a València l'any 1994. En aquesta conversa mantinguda amb Samarucdigital, Cavero comparteix els punts clau per definir un full de ruta adreçat a substituir la dieta "hiper-càrnica" per altres opcions més saludables, respectuoses amb el territori i amb les persones productores d'aliments. 

Com produïm, com consumim, com mengem i quin model de societat volem? 

Al paradigma de la societat hipercapitalista, disposada a oferir-nos plaer efímer 24 hores al dia, el menjar s'hi apareix sota el "miracle de l'eterna abundància", sense que ens preguntem d'on procedeixen eixos aliments i sota quines condicions econòmiques, laborals i socials han sigut cultivats i transportats els ingredients que portem al carro de la compra o cuinem a la cassola. 

Menjar és un acte tan bàsic i necessari per a seguir amb vida com ho és la nostra respiració, però a més a més, cal recordar que alimentar-nos és un acte polític, perquè estableix una relació directa entre el nostre cos, àvids dels nutrients que preserven la nostra salut, amb el medi ambient que sosté la vida, la cultura que ens atorga sentit, i les relacions que modelen l'ecosistema polític i econòmic que ens emmarca com a societat. 

L'aposta per l'agricultura i la ramaderia extensives, l'agroecologia i la comercialització directa o en circuits de proximitat, són solucions senzilles i viables per tal de fonamentar un futur basat a la Sobirania alimentària i la justícia social, capaç de retornar al bressol de la Dieta Mediterrània, declarada Bé Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. 

L'equip de Samarucdigital, ens adherim al manifest emés per CERAI, agraint la seua participació i reivindicant la necessitat de disposar de mitjans de comunicació i entitats independents, com a eines imprescindibles per a adobar una societat informada, crítica i democràtica. 

MANIFEST CERAI ELECCIONS 23 JULIOL 2023 

Des de CERAI convidem a votar perquè els aliments locals, frescos i agroecològics no siguen un privilegi, per un model energètic just i cuide el territori, per uns menjadors escolars públics i de qualitat, per la igualtat dels drets, siga rural o urbà, d'aquí o d'allà i per la solidaritat entre els pobles, per unes condicions dignes i preus justos per als qui treballen el camp i produeixen els nostres aliments, per aturar la desertificació i no negar el canvi climàtic, per mantenir vius els nostres pobles, per defensar el pasturatge i l'agricultura familiar i de muntanya. El 23 de juliol ens juguem que es facen o no les polítiques que construeixen una societat més justa, sostenible i igualitària.

El 23 de votem pel que "realment" importa.


Etiquetes