Stop War, la guerra comença ací

Unl grup d'activistes s'ha enfilat a estructures en la zona de càrrega del vaixell saudita on han desplegat pancartes amb el lema "STOP WAR" i "LA GUERRA COMENÇA ACÍ" per a interferir de forma no violenta en les operacions del vaixell Bahri Abha. Afirmen que està confirmat per fonts oficials que el vaixell de la naviliera estatal saudita transporta armament carregat als EUA amb destinació Aràbia Saudita i que probablement són blindats LAV-III canadencs i bombes guiades per làser GBU-12, de fabricació estatunidenca com les que són usades fins ara per l'exèrcit d'aquest país en la guerra del Iemen amb conseqüències devastadores per a la població del seu país. Denuncien que a més es carregaran contenidors en el vaixell amb materials perillosos en horari nocturn sense les autoritzacions excepcionals corresponents i al costat dels depòsits de gas de Saggas.

El dimarts 10 de desembre de matinada, un grup de set pacifistes i ecologistes han aconseguit accedir al recinte portuari de Sagunt i arribar al moll destinat a l'atracada del vaixell saudita de transport d'armament Bahri Abha, on han aconseguit enfilar-se a una estructura pròxima per a desplegar unes pancartes amb els lemes "STOP WAR" i "LA GUERRA COMENÇA ACÍ". Aquesta acció de desobediència civil no violenta té com a objectiu protestar contra la presència en el port de Sagunt d'aquest vaixell de la naviliera estatal saudita Bahri, la flota de la qual transporta rutinàriament huit vegades a l'any armament procedent dels EUA (per valor de 1130 milions de € en 2018) i diferents països europeus feia l'Aràbia Saudita (inclosa Espanya, el cinqué proveïdor d'aquest país), des d'on és emprat des de fa 5 anys en la guerra del Iemen amb conseqüències devastadores per a la població iemenita fins i tot en forma de crims de guerra, com denuncien agències internacionals de DDHH i l'ONU. El carregament armamentístic del Bahri Abha va ser confirmat per l'Autoritat Portuària de València, que afirmava que comptava "amb tots els permisos".


Probablement, segons analistes internacionals del comerç d'armes, es tracta en aquest cas en part de blindats LAV-III canadencs i bombes guiades per làser GBU-12 de fabricació estatunidenca. Segons els i a l'activista, aquestes exportacions haurien de ser considerades il·legals si ens atenim a la mateixa legislació espanyola i europea sobre comerç d'armes a causa de la situació d'inestabilitat i de conflictes armats existent a la regió d'Orient Mitjà.

"La guerra comença ací"

És el que afirmen, sota el lema "La guerra comença ací", més de 60 organitzacions pacifistes, de suport a la població refugiada, sindicals, feministes, i de tota mena, que demanden en un manifest que no es permeta l'entrada a port del vaixell saudita per a no col·laborar ni ser còmplices de sofriment de la població civil a Iemen. Aquestes organitzacions exigeixen que no es permeta l'entrada a port del vaixell saudita. La iniciativa ha sigut promoguda inicialment per l'antimilitarista-moc, grup pacifista valencià. A aquestes peticions es va sumar recent el govern municipal de Sagunt amb una declaració reclamant al govern espanyol que no permeta l'entrada d'aquests vaixells a Sagunt ni en cap port espanyol. Probablement per aquest clima de protesta, el vaixell ha forçat màquines per a avançar la seua arribada quatre hores inesperadament.


El grup d'activistes no violents ha decidit emprendre aquesta acció de desobediència davant la negativa de les autoritats competents a escoltar aquesta pluralitat de veus que demanen prohibir l'atracada d'aquests vaixells, i per a intentar fer visible i interrompre el circuit de la guerra, que necessita per a seguir en funcionament d'infraestructures civils i complicitats com les que permeten l'escala dels vaixells de Bahri.

Els i les activistes també assenyalen la terrible ironia que suposa que aquesta escala d'un carregament amb el qual es cometran crims de guerra, que prolonga i augmenta la violència i els danys de milions de persones en la guerra del Iemen i altres llocs, es produïsca a més en el Dia Internacional dels DDHH.

També volen assenyalar amb aquesta acció que l'aparent llibertat de moviments amb què es desplaça l'armament pel món contrasta inquietantment amb la terrible situació de les desenes de milions de persones refugiades, en la seua majoria a causa de les guerres on s'empra aqueix armament, persones que busquen protecció i es troben amb murs, tanques de fulles, la mort en la mar i lleis racistes.

La guerra de l'Aràbia Saudita a Iemen

La guerra que lliura l'Aràbia Saudita  amb armament estatunidenc i europeu contra les milícies huzíes donat suport per Iran des de fa quatre anys, porta infligint un indicible sofriment a la seua població iemenita, com han constatat reiteradament les principals agències humanitàries i organitzacions de DDHH internacionals. Això ha portat als governs de Regne Unit, Noruega, Finlàndia, França i Alemanya ha declarar una moratòria a la venda d'armament a l'Aràbia Saudita, moratòria que Espanya ha decidit nosecundar.


Les persones i organitzacions que subscriuen la declaració també demanden que el govern autonòmic i els governs municipals es posicionen públicament amb claredat en contra de l'ús d'aquestes infraestructures civils per al transport de material armamentístic, animen als treballadors encarregats de l'assistència i la càrrega i descàrrega al fet que exercisquen l'objecció de consciència per la pau negant-se a fer aquestes tasques, seguint l'exemple del bomber Ignacio Robles en el port de Bilbao, o la vaga dels estibadors del port de Gènova.

També demanden que se suspenga immediatament el comerç d'armes espanyol cap a països implicats en guerres, com l'Aràbia Saudita i el progressiu desmantellament i reconversió de la indústria de la guerra. "És un fals dilema que hàgem de triar entre llocs de treball ací i morts i refugiats a Iemen i altres llocs", afirmen.


Etiquetes