Talent Rural

Ens complau donar-vos la benvinguda a la Taula del Samaruc, un espai virtual on seiem a conversar, per tal d'aprendre i compartir coneixements relacionats amb els nombrosos i diversos temes que ens interessen. Volem dirigir una mirada ampla cap a totes aquelles qüestions que mantenen una relació directa amb la preservació de la salut ambiental, i per tant, amb la millora de la nostra salut i del benestar social.

Dediquem el primer episodi a conéixer una iniciativa pionera, impulsada per la Diputació Provincial de Castelló i la Universitat Jaume I que va encetar la seua edició pilot a finals de l'any 2020. Sota el títol Talent Rural, el tàndem format per ambdues institucions ha posat en marxa un engrescador projecte que connecta l'àmbit acadèmic amb el teixit empresarial rural, fent possible que l'estudiantat universitari realitze les seues pràctiques externes a xicotetes entitats ubicades a localitats d'interior que no superen els 3000 habitants. 


L'objectiu del programa és apropar la trobada d'eixes demandes i ofertes de talent, experiència laboral i convivència a l'entorn rural amb una elevada qualitat de vida, orientant a aquells que desitgen afrontar el repte d'una pràctica inèdita a l'àmbit acadèmic, professional i personal. La Taula del Samaruc compta amb els testimonis dels seus protagonistes: empresariat rural, alumnat universitari i representants institucionals. La suma de sinergies resulta imprescindible per tal convertir el medi rural en un fèrtil terreny on emprendre nous projectes laborals i vitals.

La vicerectora d'Estudiants i Compromís Social a la Universitat Jaume I de Castelló, Inmaculada Rodríguez, explica quines són les característiques, objectius i destinataris del programa Talent Rural: "un repte inèdit a l'àmbit acadèmic, professional i personal, que trenca els prejudicis dels joves cap a l'Interior, crea sinergies amb el talent que resideix a aquests municipis i afavoreix l'adquisició de competències extracurriculars".

Pau Ferrando, diputat provincial de Promoció Econòmica, Ocupació i Internalització, destaca la necessitat de descentralitzar els espais de creació de riquesa i bescanvi del coneixement, afavorint que aquestes sinergies és produïsquen també al Medi Rural.

José Iglesias és enginyer tècnic i gerent de Controldrop, una empresa tecnològica ubicada a la Vall d'Alba, que es dedica al sector de les embotelladores. En assabentar-se de l'existència del projecte, van considerar que es tractava d'una bona oportunitat per a atraure el jove talent format a la universitat, i van decidir participar-hi. El resultat de la seua experiència és que a hores d'ara, l'estudiant acollit en pràctiques s'ha convertit en un nou membre de la plantilla de l'empresa i ha traslladat la seua residència a una xicoteta localitat propera al seu lloc de treball. 

La Cooperativa Agrícola d'Atzeneta compta amb 75 anys de trajectòria al sector agroalimentari, tot i que al llarg del temps ha sabut adaptar-se i diversificar l'activitat, per tal de satisfer les necessitats dels seus associats. Eladi Roca és el gerent d'aquesta entitat, que representa un bon exemple del dinamisme i capacitat d'evolució des del cooperativisme. La seua experiència com a empresa participant en el programa Talent Rural, va significar la possibilitat d'establir una relació mútua d'aprenentatge i convivència. Roca valora el moment actual com un punt d'inflexió per a frenar el despoblament, i fica de manifest la necessitat d'empoderar el medi rural.

Laura Ausejo, Estudiant del Grau d'Administració d'Empreses, va completar la seua estada en pràctiques a l'Hotel la Rosaleda del Millars, ubicat a la localitat de Montanejos. Tot i que inicialment, el sector turístic i hostaler no feien part dels seus plans de futur, la possibilitat de participar a Talent Rural li ha permés adquirir noves competències i fins i tot, atorgar-li un nou enfocament al seu treball de Final de Grau, reconduint-lo cap a nous nínxols d'ocupació. La seua vivència ha suposat un canvi en la manera de pensar i una excel·lent oportunitat de creixement professional i personal.


Etiquetes