Tomaques resistents a les condicions derivades del canvi climàtic

El projecte Harnesstom té per objectiu: aconseguir tomaques de més qualitat, amb més sabor i més resistents contra virus. El projecte reuneix 22 institucions de set països, entre les quals es troben petites i mitjanes empreses, companyies tecnològiques, empreses de cultiu, ONG, associacions d'agricultors, així com diverses institucions acadèmiques.

Aconseguir tomaques de més qualitat, amb més sabor i més resistents contra nous virus i malalties emergents. Aquest és l'objectiu d'un projecte europeu que està liderat des de València, en concret, des de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Denominat Harnesstom, pretén també millorar la resistència d'aquesta hortalissa a les noves condicions derivades del canvi climàtic.

El projecte està coordinat per Antonio Granell, professor d'investigació del CSIC, i compta amb un pressupost de 8,07 milions d'euros dels quals 7,04 seran finançats pel Programa Marc d'Investigació i Innovació de la Unió Europea (Horitzó 2020) i la resta el cobriran les empreses participants i el Govern de Taiwan.

Harnesstom (Harnessing the value of tomato genetic resources for now and the future) es desenvoluparà durant els pròxims quatre anys. Ho farà amb la participació d'institucions de set països, des de petites i mitjanes empreses, companyies tecnològiques, empreses de cultiu fins a ONG, associacions d'agricultors i diverses institucions acadèmiques.

"Es tracta d'una iniciativa d'una gran importància per a un cultiu com la tomaca. Primer, perquè permetrà oferir al mercat soluciones perquè aquest cultiu resistisca a alguns dels nous virus que li amenacen, com el virus rugós de la tomaca (ToBRFV), així com als desafiaments del canvi climàtic. I segon perquè el projecte reuneix a tots els agents perquè els resultats dels laboratoris es transferisquen al mercat: des de nosaltres, investigadors, fins a associacions de productors, empreses, ONG, etc. Tot amb un objectiu: que la tomaca que arribe a la nostra taula siga millor, en tots els sentits", destaca Antonio Granell.

Quatre programes de millora

La tomaca és una hortalissa àmpliament cultivada i consumida, però amb una diversitat genètica reduïda i, per tant, molt vulnerable a les malalties emergents i al canvi climàtic. "Afortunadament, la tomaca és rica en recursos genètics i es disposa d'informació suficient per a superar aqueixes dificultats. Harnesstom tracta de demostrar que l'increment en l'ús dels recursos genètics resulta clau per a la seguretat alimentària i aconseguir un producte final de major qualitat", destaca Granell. D'aquesta manera i aprofitant el gran esforç realitzat recentment en diversos projectes finançats per la UE per a connectar fenotips/genotips, Harnesstom recopilarà, centralitzarà i normalitzarà aquesta gran quantitat d'informació perquè, d'una manera senzilla, puga ser usada per diferents tipus d'usuaris.

Així mateix, el projecte desenvoluparà quatre programes de preproducció. El primer d'ells tractarà d'introduir resistències contra les principals malalties emergents. El segon buscarà la millor adaptació de la tomaca al canvi climàtic. El tercer programa de preproducció estarà destinat a la millora de la qualitat. I el quart buscarà augmentar la resiliència de la tomaca tradicional europeu mitjançant el millorament participatiu.

Banc de germoplasma.

Per part de la Universitat Politècnica de València, a més d'estar coordinat pel IBMCP (UPV-CSIC), en el projecte participa també l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV). Aquest institut de la UPV compta amb un banc de germoplasma que conté una de les majors col·leccions de material genètic de tomaca i parents silvestres, que resultarà clau per a aconseguir varietats més resistents a les malalties emergents que afecten el cultiu.

A més, el projecte pretén involucrar a agricultors, consumidors, xefs creadors de tendències i universitats en activitats per al disseny d'estratègies innovadores que, en última instància, donaran com a resultat materials de cultiu adaptats localment.

Un consorci de 22 institucions

A més de la UPV i el CSIC, el projecte compta amb altres cinc socis a Espanya: l'Institut Valencià d'Investigacions Agrícoles (IVIA), el Centre Tecnològic Nacional Agroalimentari Extremadura (CTAEX), Fundació Cajamar de la Comunitat Valenciana, l'Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata de Penjard'Alcala de Xivert i Enza Zaden Centre d'Investigació. El consorci d'Harnesstom el completen altres quinze entitats de Bulgària, França, Itàlia, Israel, Països Baixos i Taiwan.


Etiquetes