Torna DESEEEA, el diploma de la sostenibilitat

DESEEEA és un títol pioner de la Universitat Politècnica de València, que ofereix una formació integral en sostenibilitat des de tots els angles que proporcionen disciplines com la sociologia, la biodiversitat, la eficiencia energètica, l’ecologia o l’art, entre moltes altres. Una oferta singular que ha obert la matrícula d’una nova edició davant un moment de canvi.

En aquests temps en què el país motor del canvi climàtic dóna l'esquena als acords de París, cobra més sentit, si cap, propulsar la formació en sostenibilitat en els estudis superiors de totes les disciplines. Els futurs professionals, la societat civil i els moviments socials i ecologistes agafaran les regnes de la transició a la sostenibilitat allà on la política no arriba.

Els efectes del canvi climàtic que ja es perceben i el consens de la comunitat científica al respecte, no deixen dubte de la necessitat de transformar els nostres estils de vida i la nostra estructura de coneixement cap a una mirada més holística que puga relacionar problemes aparentment llunyans, pobresa-deteriorament mediambiental-pic del petroli-desigualtat, però que estan profundament interconnectats.

No obstant això, tot just hi ha estudis universitaris que capaciten els professionals amb una visió completa per afrontar aquesta crisi ecològica.


Un diploma singular

Ara s'ha obert el termini d'inscripció a la tercera edició del Diploma d'Especialització en Sostenibilitat, Ètica Ecològica i Educació Ambiental (DESEEEA), un títol propi de postgrau de la Universitat Politècnica de València (UPV). El títol sorgeix com a resposta a la necessitat d'oferir una proposta formativa integral i innovadora en contraposició de la hiperespecialització generalitzada. La singularitat del Diploma resideix en què s'aproxima a la sostenibilitat des de disciplines molt dispars. S'aborda tant l'anàlisi de la crisi ecològica global, com el nou paradigma de la sostenibilitat i les alternatives de transició des dels seus diversos vessants tècniques, humanistes i socioculturals, oferint als alumnes les eines pedagògiques necessàries per a la correcta comunicació i posant el focus en la transició a la sostenibilitat. Per a això les assignatures estan repartides en tres blocs: formació general en ecologia, ètica i societats sostenibles, formació específica en dinàmiques de transició a la sostenibilitat i formació en educació ambiental.

    I impartides per especialistes en filosofia, conservació d'ecosistemes i biodiversitat, política, sociologia, economia, eficiència energètica, urbanisme, art, comunicació, projectes de transició i educació ambiental. El professorat compta amb acadèmics i activistes de la talla d'Antonio Turiel, investigador del CSIC i autor del conegut blog theoilcrash Yayo Herrero, antiga coordinadora estatal d'Ecologistes en Acció i avui dia Directora de FUHEM ecosocial o Jorge Riechmann, doctor en filosofia i poeta , entre d'altres.

    Una transició sostenible

    Segons el director del Diploma i professor titular de belles arts de la UPV, José Albelda, "el títol pretén unir la visió humanista i el coneixement tècnic per afrontar el repte principal del temps que vivim [...] Pretenem mostrar com modificar la nostra manera de pensar i viure per fer-la compatible amb el reequilibri de la biosfera ". Els estudis revisen les principals propostes teòriques de transició cap a societats sostenibles, així com els recursos per posar-les en pràctica. La matrícula es pot formalitzar per al curs complet, que consta de 30 crèdits ECTS, o per mòduls solts i es pot cursar tant presencialment com a distància on line en directe. La UPV ha inclòs el Diploma en el seu programa de ciutadania global, de manera que el preu dels crèdits és inferior al d'altres titulacions.


    Les classes en si mateixes suposen un laboratori d'interacció i aprenentatge cooperatiu entre alumnes amb currículums molt diversos. Molts d'ells ja han entrat en contacte amb qüestions relacionades amb la sostenibilitat en els seus estudis o treballs previs. Celia Port comenta: "el que més em va atreure del Diploma era la qualitat del professorat". En les seues dues edicions han conviscut ambientòlegs, arquitectes, enginyers, pedagogs, sociòlegs, artistes, treballadors socials, etc.

    Pràctiques mediambientals

    Però a més dels continguts teòrics, els estudiants té la possibilitat de realitzar pràctiques en organismes, associacions i empreses vinculades amb la protecció del medi ambient com el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Tradicional (CERAI), la Plataforma per un Nou Model Energètic (Px1NME), el Jardí Botànic de la Universitat de València, la cooperativa d'arquitectura i bioconstrucció Okambuva coop o el mateix Samaruc Digital. D'aquesta manera, els alumnes poden desenvolupar el que s'ha après i entrar en contacte amb altres professionals experts.

    Aquests estudis estan recolzats pel patrocini de la Fundació FUHEM ecosocial. L'objectiu és formar persones i professionals responsables a través del coneixement de múltiples àrees interconnectades, amb una nova visió ecosistèmica i amb capacitat per analitzar els problemes que afectaran la nostra vida i les solucions que existeixen des de diferents disciplines.


    https://ecoeducacion.webs.upv.es/

    Etiquetes