Un diploma universitari aporta solucions per a viure en un planeta de recursos limitats

S’ha obert el termini d’inscripció del Diploma d’Especialització en Sostenibilitat, Ètica Ecològica i Educació Ambiental (DESEEEA), un títol propi de la Universitat Politècnica de València que aborda íntegrament els problemes derivats de la crisi ecològica i com afecten al ésser humà.

Els moviments socials i ecologistes reivindiquen cada vegada amb més força una transformació urgent de la civilització cap a models socials, econòmics i polítics més sostenibles per  a evitar el col·lapse. Molts experts denuncien que, amb els ritmes actuals de consum de recursos naturals i de deteriorament ambiental, la qualitat de vida de la humanitat es troba seriosament amenaçada. No obstant això, no hi ha estudis universitaris que capaciten els professionals de forma integral per afrontar esta crisi ecològica. Ara s’ha obert el termini d’inscripció a la segona edició del Diploma d’Especialització en Sostenibilitat, Ètica Ecològica i Educació Ambiental (DESEEEA), un títol propi de postgrau de la Universitat Politècnica de València . Es tracta d’un projecte únic, ja que actualment cap altra universitat oferta una formació de contingut similar.



La singularitat del Diploma resideix que s'aproxima a la sostenibilitat des de disciplines molt dispars. Les assignatures estan impartides per especialistes en filosofia, conservació d'ecosistemes i biodiversitat, política, sociologia, economia, eficiència energètica, urbanisme, art, comunicació, projectes de transició i educació ambiental. El professorat compta amb acadèmics i activistes com Yayo Herrero, antiga coordinadora estatal d'Ecologistes en Acció, o Jorge Riechmann, doctor en filosofia i poeta, entre altres. En paraules d'Héctor Conesa, alumne de la primera edició del Diploma: "quan vaig veure el programa em vaig quedar una mica sorprès. Però això és possible,  reunir tota esta gent en el mateix lloc? "

Una transició sostenible

Segons el director del Diploma i professor titular de belles arts de la UPV, José Albelda, "el títol pretén unir la visió humanista i el coneixement tècnic per afrontar el repte principal del temps que vivim [...] Pretenem mostrar com modificar la nostra manera de pensar i viure per fer-la compatible amb el reequilibri de la biosfera ". Els estudis revisen les principals propostes teòriques de transició cap a societats sostenibles, així com els recursos per a posar-les en pràctica. La matrícula es pot formalitzar per al curs complet, que consta de 30 crèdits ECTS, o per mòduls solts.

Les classes en si mateixes suposen un laboratori d'interacció i aprenentatge cooperatiu entre alumnes amb currículums molt diversos. Molts d'ells ja han entrat en contacte amb qüestions relacionades amb la sostenibilitat en els seus estudis o treballs previs. En este primer curs han conviscut ambientòlegs, arquitectes, enginyers, pedagogs, sociòlegs, artistes, etc. Beatriz Lleó, llicenciada en ciències ambientals, explica que "ha rebut moltíssima informació sobre el canvi climàtic i els problemes actuals de la crisi ambiental. Ha sigut molt enriquidor ". Natalia Castellanos, arquitecta i documentalista, explica que ara té "arguments per a poder defensar el que nosaltres ja crèiem, que és la necessària transició cap a altres models".

Pràctiques mediambientals

Una vegada aprovats els continguts teòrics, els estudiants realitzen pràctiques en organismes, associacions i empreses vinculades amb la protecció del medi ambient com el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Tradicional (CERAI), l’ajuntament de Carrícola, un xicotet municipi de la Vall d’Albaida que aposta obertament per la sostenibilitat, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO Birdlife), la Plataforma per un Nou Model Energètic (Px1NME) o el mateix Samarucdigital. D’esta manera, els alumnes poden desenvolupar el que han aprés i entrar en contacte amb altres professionals experts.

Estos estudis responen a la necessitat de formar especialistes que tinguen una visió global de la greu problemàtica ambiental a la qual s’enfronta la humanitat. Professionals que prenguen decisions conscients i responsables que ajuden a millorar la salut de la Terra, els ecosistemes i les persones; que promoguen l’ètica ecològica i la justícia social.


Etiquetes