Un jardinet

Un equip d'alumnes de l'Institut IES Broch i Llop de Vila-real ha convertit un xicotet jardí d'arbres, arbustos i plantes en un espai interactiu per mitjà de codis de barres bidimensionals anomenats QR (Quick Response o Resposta Ràpida). Qualsevol veí o visitant de la ciutat pot conéixer per mitjà d'un telèfon intel·ligent o tauleta tàctil les característiques de totes les plantes del jardí. Aquest treball en equip ha merescut un premi local.

Catorze alumnes de quart d'Educació Secundària Obligatòria i diversos professors de Biologia i Geologia de l'Institut Broch i Llop de Vila-real (Castelló) han transformat el seu projecte en una realitat. Van decidir estudiar en profunditat un jardinet localitzat al costat del seu institut. L'objectiu va ser identificar cada espècie del jardí i buscar informació detallada i precisa de cada planta, arbust i arbre. Més tard i amb l'ajuda d'altres alumnes de l'especialitat d'Arts Gràfiques van dissenyar els cartells interactius on apareix una foto de cada espècie, el codi QR i el nom científic, en valencià i en castellà. Els alumnes van dipositar tota la informació en un servei d'allotjament d'arxius anomenat Google drive.

Una captura QR i un projecte premiat

Les persones que desitgen interactuar amb el jardí tan sols han de capturar el codi QR amb la càmera del mòbil o la tauleta i accedeixen a una fitxa molt completa on poden conéixer aspectes botànics interessants de cadascuna de les espècies presents en l'espai. El treball dels catorze alumnes de l'IES Broch i Llop de Vila-real ha merescut un premi en la Gala que es celebra cada any a la ciutat durant el Mes de la Sostenibilitat. Enguany el premi d'educació ambiental d'aquesta onzena edició ha recaigut en un grup d'alumnes i professors entusiastes que han sabut convertir un xicotet projecte en una gran idea a l'abast de qualsevol persona.


Etiquetes