Un passeig pel desert del silenci

El Parc Natural del Desert de les Palmes és un paratge admirable protagonitzat per diferents elements inconfunsibles: el color roig de la terra, el verd penetrant de la vegetació, la presència perseverant de la boira i el silenci de l'observança carmelitana. Itinerantur ens proposa una ruta interpretativa per cadascun d'aquest elements singulars.

El Parc Natural del Desert de les Palmes ubicat en la comarca de la Plana Alta castellonenca és un paratge tan pròxim a l'empori turístic costaner de Castelló i Benicàssim com alhora desconegut. Aquesta serra de muntanyes punxegudes de vora 3200 hectàrees atresora diverses característiques visuals inconfunsibles que la fan única al territori valencià. Per una banda el color roig sang de la terra, fruit de la formació de les roques sedimentàries silícies. També destaca el color verd fosc penetrant de la vegetació que contrasta enormement amb aquestes arenisques roges. Una vegetació que reb la visita continuada de la boira marina, uns núvols baixos que aporten aigua i humitat al paratge. Les boires procendents de mar endins són espentades per les brises. En arribar a terra, xoquen amb la barrera natural que forma la serra del Desert de les Palmes. La boira s'agafa a les muntanyes i amb suavitat i amb silenci va amarant la terra i regant la vegetació gota a gota. Aquest fenòmen provoca que el matollar i el bosc del Desert de les Palmes lluisca sempre verd i brillant durant tot l'any.

Sant Desert de la Transverberació de Santa Teresa de les Palmes

El nom original del Parc Natural del Desert de les Palmes és Sant Desert de la Transverberació de Santa Teresa de les Palmes. L'apel•latiu del paratge s'explica per la presència de la congregació carmelitana. Aquest orde religiós anomena deserts als espais aïllats dedicats a l'oració i a la meditació espiritual. La part final del nom és deguda a l'abundància dels margallons (Chamaerops humillis), l'única palmera autòctona que existeix al continent europeu. Altres espècies vegetals destacades del paratge són els arboços, els marfulls, els matapolls, els aladerns, les estepes, les albades, el coscoll, les sureres, les carrasques, els pinastres i una llarga tirallonga d'espècies que converteixen el paratge en un museu de flora a l'aire lliure. En l'actualitat el parc es troba en procés de regeneració a conseqüència dels devastadors incendis ocorreguts els anys 1985 i 1992.

A la Bartola

La Bartola és el nom que rep el centre d'interpretació del parc natural del Desert de les Palmes, un espai que el caminant ha de visitar per adquirir coneixements i consells abans d’emprendre qualsevol ruta.

http://www.itinerantur.com/



Etiquetes