Un robot terrestre monitora paràmetres clau en vinyers

El nou prototip del projecte VINESCOUT permet prendre més d'una dada per segon sobre la disponibilitat de l'aigua, temperatura de la fulla de la vinya i vigor de la planta. El robot ajudarà a determinar quan activar el reg o la data idònia de la verema.

El raïm ha d'arreplegar-se al punt exacte de maduració, però, a més, la planta ha de disposar d'una aportació d'aigua adequada durant el seu desenvolupament perquè el vi acabe tenint les propietats que demanden els consumidors. El control d'aqueixos paràmetres tan importants per al viticultor no se sol fer en camp perquè és complicat i car i, si es fa, pocs poden permetre's utilitzar càmeres de pressió que mesuren el potencial hídric.

Per a solucionar aquest dèficit, un consorci de recerca europeu, liderat per la Universitat Politècnica de València, treballa en un robot autònom de monitoratge de vinyers en el marc del projecte VINESCOUT. L'objectiu final és ajudar als productors de vi a mesurar els paràmetres clau del vinyer, inclosa la disponibilitat d'aigua (estat de l'aigua de la vinya), la temperatura de la fulla/copa de la vinya i el vigor de la planta.

I després de quasi dos anys de treball, a la fi del mes passat van presentar a Portugal el nou prototip del projecte, un robot que millora notablement les prestacions del seu antecessor, ja que permet un mostreig intensiu, passant de vint mesures per hora utilitzant el mètode tradicional a més de tres mil dades per hora.

A més de la UPV, participen en el projecte el grup de recerca Televitis de la Universitat de La Rioja, la companyia francesa Wall-Ye SARL, la britànica Sundance Multiprocessor Technology Ltd i la portuguesa Symington Family Estates. Va ser precisament en els vinyers de Cinquena de Ataíde, propietat d'aquesta empresa lusitana, on es van realitzar les proves del prototip i la demostració oficial del segon any del projecte.


Principals novetats del nou robot

Entre les principals novetats del nou prototip, s'ha millorat la navegació autònoma fent més robust el sistema, que ara combina visió 3D amb LiDAR i sensors d'ultrasons (sónar). S'ha perfeccionat també la intel·ligència artificial incorporada, la qual cosa es tradueix en una conducció més precisa, tant en el guiat dins del vinyer com en els girs per a canviar de fila.

El més destacable enguany és que el robot pot generar mapes també a la nit, ampliant així la seua capacitat de treball. Aquesta opció de navegació automàtica nocturna s'ha provat aquest estiu durant els assajos de camp en el vinyer portugués. "Hem comprovat que el robot es comporta igual de nit que de dia i és capaç de generar els mapes automàtics de l'estat tèrmic", destaca Verónica Saiz. A més, el robot incorpora una càmera multiespectral per a la mesura del vigor a través de diversos índexs vegetatius.


Més compacte, àgil i amb més energia

L'aspecte extern també s'ha modificat respecte al prototip anterior. "Ara el robot és més compacte i àgil, i està més protegit per a un ambient hostil com el del camp. A més, incorpora bateries de Liti –en lloc de plom, com el model anterior-, que són més lleugeres i, per tant, més fàcilment intercanviables, i garanteixen energia per a una jornada de treball, com a mínim", explica Andrés Cuenca, investigador també del Laboratori de Robòtica Agrícola (ARL) de la UPV.

"Tenim ja els primers mapes automàtics de temperatura i vigor de la planta; els genera el robot amb un sensor infraroig i una càmera multi espectral, en temps real. El següent pas és comparar si aquests mapes tenen bones correlacions amb els obtinguts amb els mètodes manuals; si és així, es tindrà un sistema de monitoratge automàtic molt més efectiu i pràctic per als viticultors i enòlegs", conclou Francisco Rovira.

Etiquetes