Un vàter per als avions

Almassora (Castelló) s'ha convertit en la primera ciutat del País Valencià a instal·lar en la façana d'un edifici públic el sistema Birds Clean ideat per a evitar la caiguda dels excrements d'aus insectívores com els avions comuns. L'objectiu d'aquest innovador invent amb segell nacional és permetre la convivència pacífica entre les aus insectívores i les persones sense necessitat de destruir els nius de fang.

Més hores de llum, el naixement de les fulles dels arbres caducifolis, la floració de les plantes i la tornada d'aus migradores transsaharianes com els avions comuns (Delichon urbica), les oronetes (Hirundo rustica) i els falciots (Apus apus) són alguns dels senyals urbans i rurals exteriors que d'una manera senzilla ens connecten amb l'arribada de la primavera. Aquestes espècies insectívores van abandonar Europa a finals de l'estiu i la tardor. Després de passar l'hivern a diversos països de l'Àfrica subsahariana arriben als pobles i les ciutats valencianes per a dur a terme dues coses fonamentals en la vida de qualsevol ésser viu: l'alimentació i reproducció. Els avions comuns, també coneguts com a oronetes cuablanca, els falciots i les oronetes comparteixen una característica general: són aus que trien hàbitats urbans i rurals molt pròxims als éssers humans per a fabricar els nius i criar els polls. Però aquesta proximitat d'habitacles, porta amb porta, amb la habitatge de les persones, a voltes genera problemes de convivència. El més freqüent és la deposició en façanes, finestres, balcons, voreres i altres elements arquitectònics. Els responsables principals són els avions comuns, unes aus amb el pit i la panxa blanca de menor grandària que les oronetes. Enguany la colònia d'avions comuns ubicada a la Residència Municipal de Majors d'Almassora es trobarà un xicotet canvi.


Les aus més urbanes de la primavera

Els avions comuns habiten amb gran èxit a les construccions humanes. Són aus gregàries que construeixen colònies de nius. Tenen una gran fidelitat al lloc de cria i naixement. Fabriquen unes boles de fang amb un orifici en la part superior que apeguen a les façanes però sempre davall dels balcons, els ràfecs o altres volades arquitectòniques. El sistema Birds Clean naix d’un projecte I+D+i desenvolupat per WildLife EcoDesign. L’invent evita la caiguda dels excrements dels avions comuns sobre les façanes però el més important, afronta la destrucció dels nius.

Insecticides naturals

Birds Clean ha sigut desenvolupat íntegrament a Espanya. Permet arreplegar fins al 98% dels excrements dels avions comuns i el que resulta molt important: pot evitar la destrucció il·legal dels nius d'aquesta espècie amb una capacitat devoradora d'insectes extraordinària.


De moment aquest sistema d'arreplegada de caques d'avions comuns únicament s'hi ha instal·lat a la Residència Municipal de Majors d'Almassora. Birds Clean forma part d'un projecte més ambiciós que pretén millorar les condicions d'hàbitat urbanes per a les rates penades i les aus insectívores. L'objectiu és molt senzill: afavorir la presència d'aquests animals a pobles i ciutats perquè es transformen en els nostres aliats a l'hora de controlar d'una manera ràpida, barata, senzilla i extremadament natural l'excés dels insectes voladors més molestos i perjudicials.

Etiquetes