Una casa per a les rates penades

Nit de les rates penades és el nom de la campanya organitzada per l'Ajuntament d'Almassora (Castelló), la Fundació Limne i el patrocini de l'empresa UBE per a implicar la societat en la construcció i instal·lació de refugis de fusta a la ciutat per augmentar els habitatges d'aquests mamífers voladors nocturns. Afortunadament les rates penades que viuen en pobles i ciutats estan convertint-se en uns extraordinaris aliats de la societat a l'hora de combatre els molestos i perjudicials mosquits estiuencs.

Les noves construccions urbanes, la rehabilitació o l'enderroc de les cases antigues ha deixat sense refugi a les espècies de rates penades que viuen més a prop de les persones com són la pipistrel·la (Pipistrellus pipistrellus) i la pispistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus). Aquestes espècies utilitzaven clivells de parets, sostres, espais entre les teules, caixes de persianes i forats d'arbres morts per a refugiar-se durant l'hivern o instal·lar la seua col·lònia de cria. La instal·lació de caixes refugi en pobles i ciutats per a aquests quiròpters seguint les recomanacions dels biòlegs experts afavoreixen la presència d'aquestes rates penades. Durant les últimes dècades aquestes dues espècies menudetes de rates penades havien desaparegut de molts pobles i ciutats precisament per la falta d'habitatge. També cal tindre en comte que la utilització abusiva i constant d'insecticides en els camps de conreu que envolten les urbs havia enverinat a poc a poc a centenars d'exemplars.

Del rebuig a l'empatia

Durant els últims anys, a mesura que la societat s'ha anat assabentant dels beneficis que procuren les rates penades s'ha iniciat un lent procés d'empatia cap als quiròpters. A molts països desenvolupats d'arreu del món com és el cas dels Estats Units s'utilitzen les rates penades per a combatre plagues que afecten els conreus. Molts ajuntaments valencians han iniciat campanyes per afavorir la presència dels quiròpters a les ciutats. Aquest ha sigut l'exemple d'Almassora, una població castellonenca de la comarca de la Plana Alta. El seu Ajuntament ha muntat diversos tallers dirigits a la participació ciutadana per a construir refugis de fusta i fer seguiments de rates penades amb detectors d'ultrasons. El projecte també ha comptat amb diverses xarrades i tallers dirigits als estudiants dels centres educatius de la població. La campanya també pretén afavorir la presència d'aus insectívores. Els voluntaris que participen en els tallers s'han de responsabilitzar de penjar la seua caixa refugi en un lloc adequat de sa casa i fer el seguiment periòdic per tal d'esbrinar l'espècie que colonitza el nou habitatge.

Etiquetes