Una ciutat per a les rates penades

La ciutat d'Almassora ha decidit aliar-se amb les rates penades per tal de fer front a les plagues de mosquits i altres insectes que cíclicament produeixen molèsties entre els veïns d'aquesta població. L'Ajuntament a través del departament de Sostenibilitat hi ha instal·lat per diversos punts de la ciutat i del terme municipal vora 60 caixes de fusta per tal de crear refugis segurs per als quiròpters.

Almassora és una ciutat castellonenca de la comarca de la plana alta amb una població pròxima als 26 000 habitants. Com altres pobles i ciutats valencianes ha patit l'assot dels mosquits com el tigre (Aedes albopictus) en carn dels mateixos veïns. Aquesta primavera, estiu i tardor l'atac dels mosquits tigres, mosquits d'altres espècies i mosques negres, d'entre altres insectes, no ha sigut tan alarmant com l'any passat. Però l'Ajuntament d'Almassora ha decidit escometre una actuació a llarg termini per tal de controlar les plagues cícliques dels insectes picadors. El Consistori per mitjà del Departament de Sostenibilitat de la regidoria de Medi Ambient hi ha instal·lat 55 refugis de fusta capaços d'allotjar fins a 100 animals cadascun. Les caixes han sigut construïdes per fusters de la localitat i instal·lades per l'empresa valenciana Càdec Taller de Gestió Ambiental. Els llocs escollits per tal d'ubicar els refugis han sigut: el paratge de Santa Quitèria, el districte marítim, els voltants del nucli urbà i les façanes de diverses cases particulars que han acollit de bon gust la presència dels quiròpters.

La millor ubicació per a les caixes

No tots els llocs són adequats per tal d'instal·lar les caixes refugi. Els tècnics han buscat indrets amb les característiques òptimes perquè les rates penades puguen accedir a les caixes amb la màxima seguretat. Per exemple és molt important que els refugis estiguen a uns 3,5 metres de terra i en un lloc sense obstacles pels voltants per a permetre l'entrada i eixida dels quiròpters. L'orientació també s'ha de valorar. Les caixes orientades cap al nord es convertiran en refugis d'hivern i les ubicades cap a l'est o sud-est podran albergar colònies de cria, ja que rebran major insolació necessària per a dur endavant l'èxit de la reproducció.


33 espècies de rates penades a Espanya

Espanya compta amb 33 espècies de rates penades. La majoria són insectívores a excepció d'una espècie que també menja peixos com és la rata penada de pues grans (Myotis capaccini). Les dues espècies més habituals a pobles i ciutats són la pipistrel·la (Pipistrellus pipistrellus) i la pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus). En el passat eren més abundants a l'entorn urbà però la utilització excessiva de pesticides, plaguicides, herbicides i la falta de forats i escletxes va fer que cada volta foren més escassos.

Les rates penades i les matemàtiques

A partir d'ara la ciutat d'Almassora comptarà amb nous veïns silenciosos, nocturnes i amb una capacitat extraordinària que beneficia tremendament als humans: mengen mosquits, mosques, papallones i altres insectes per a alimentar-se. L'ocupació de les caixes refugi de fusta no serà immediata. Els biòlegs informen que passarà almenys 1 any abans que decidisquen entrar a viure. Siga com siga i mentre els quiròpters s'ho pensen cal no perdre de vista una sèrie de xifres interessants com per exemple que una sola rata penada pot consumir en una sola nit fins a 3000 mosquits o que en una sola caixa refugi poden entrar a viure fins a 100 animals. Afavorir aquestes colònies pot ser molt important i intel·legint per a combatre els insectes, ja que al costat de casa podrem tindre a uns animalets inofensius menjant fins a 300 000 mosquits en una sola nit. Però a més cal parar-se a pensar que seran els veïns d'una sola caixa refugi.

Etiquetes