Una fundació en defensa de la mar

Naix la Fundació Oceanogràfic amb l’objectiu de contribuir a la preservació de la mar i en especial del Mediterrani. La conservació, la investigació i la divulgació són els tres pilars de la nova entitat impulsada per Avanqua. Un projecte per a tractar de reproduir l’anguila, la participació de lleons marins en el rescat marítim o l’estudi de les malalties de la fauna marina són alguns dels treballs que ja estan en marxa.

L’origen de la vida està a la mar i els perills als quals s’enfronta són cada vegada majors. Contribuir a l’estudi i conservació del Mediterrani i els oceans és l’objectiu de la Fundació Oceanogràfic, presentada en societat a les seues instal.lacions de València. “És important conéixer per a conservar” ha destacat Celia Calabuig, presidenta de la Fundació llançada per Avanqua, que considera prioritari donar a conéixer tots els treballs que es fan a l’Oceanogràfic “més que un gran aquari és una ferramenta de conservació”, ha destacat Calabuig que ha explicat com les investigacions sobre els animals del centre poden ajudar a comprendre i solucionar els problemes que pateixen els oceans. També ha recordat que estan col.laborant en 30 projectes amb universitats valencianes i d’altres parts del món, així com diverses institucions i entitats.

L’acte de presentació ha sigut clausurat per la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, que ha destacat que “l’impacte sobre l’entorn torna sobre nosaltres com un boomerang”, per això considera importants esforços col.lectius, transversals i compartits com el de la Fundació Oceanogràfic.


Investigació, acció directa i divulgació

Els tres pilars de l’entitat es centren en la investigació, l’acció directa i la divulgació segons ha destacat Daniel García, Director y Coordinador del Comité Científic de la Fundació, que considera que “cada vegada hi ha més amenaces”. El veterinari, que ha participat en diverses campanyes antàrtiques, ha detallat cinc programes en els quals es basa la investigació de la Fundació. Un d’elles es la fisiologia de vertebrats, destinat a estudiar com els canvis en el medi natural poden afectar la seua supervivència. La salut animal estudia les malalties i noves tècniques de diagnòstic com per exemple els problemes de descompressió que pateixen les tortugues. L’Arca de la Mar, un hospital per a les tortugues marines, és un centre de referència el tractament i recuperació d’estos rèptils a Europa que ara vora reforçades les seues línies de treball.

La cria de l’ànguila europea en captivitat és un de les estratègies destacades de la nova etapa, per a tractar de reforçar les poblacions d’una emblemàtica espècies al territori valencià greument amenaçada. Com afecta el calfament global a les espècies és altre de les prioritats del capítol de benestar animal, que es completa amb un programa de biodiversitat i societat. Tot s’ha de completar amb la potenciació de la divulgació a la societat de l’abundant activitat que genera el centre, i programes d’educació ambiental.


Etiquetes