Una mirada violeta per a un futur més verd II:

Ciència en femení al servei de la preservació mediambiental.

Si ens preguntem què tenen en comú un exemplar de pingüí de cara blanca, una pintura capaç de combatre un insecte letal, un samaruc i un bosc mediterrani sobreviscut a la tragèdia del foc, trobarem la resposta a l'àmbit científic. Concretament a aquells projectes encapçalats per les nostres protagonistes: dones investigadores, capdavanteres als seus respectius camps de recerca, la trajectòria de les quals compta amb un sòlid reconeixement a nivell nacional i internacional.

Han desenvolupat la seua tasca a latituds tan distants com la Patagonia Argentina, la Serra Calderona, Bolivia, l'Albufera de València o Nigèria, per citar només alguns exemples. Les seues aportacions han fet possible avançar en la protecció d'espècies de flora i fauna amenaçades pel canvi climàtic o la destrucció de l'hàbitat, han facilitat la recuperació dels boscos, sanant-los de les ferides d'un incendi, i també han contribuït a erradicar greus malalties. Compromeses amb la seua vocació, creatives, tenaços i amants de la seua professió, representen un preat exemple per a la societat.

A Samarucdigital hem tingut el plaer de ser testimonis i divulgadors d'aquests capítols de la Història de la Ciència en femení.

Josabel Belliure: aliada dels pingüins en la lluita contra el Canvi Climàtic.

Us presentem Josabel Belliure, biòloga alacantina que ha compartit llargs períodes d'investigació amb les colònies de pingüins que habiten a l'Antàrtida. L'observació d'aquesta au marina li ha permés establir determinats paràmetres que serveixen com a medidors del canvi climàtic: una experiència professional i personal que requereix una immensa fortalesa física, mental i emocional.


Pilar Risueño: la conservació de la vida d'aigua dolça

Responsable del Centre d'Espècies d'Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana, aquesta prestigiosa biòloga afirma que la seua professió s'ha d'exercir des de la més absoluta vocació. El projecte conservacionista que dirigeix està considerat pioner a l'àmbit europeu, i és tot un referent pel que fa a la conservació d'espècies de flora i fauna i l'estudi d'estratègies per a la protecció del seu hàbitat.


Marta Goberta: La vida després de les Flames

Quines estratègies fan servir els arbres i les plantes dels nostres boscos mediterranis per a fer front a un incendi forestal. Aquesta és la principal línia d'investigació del projecte Fustes, dut a terme pel Centre d'Investigació sobre Desertificació. Aprenem en detall com es rehabilita el sòl després d'un gran incendi forestal, de la mà de la biòloga Marta Goberta.


Pilar Mateo: la pintura que canvia el món.

Conversem amb Pilar Mateo, una de les majors expertes en la lluita contra els insectes que transmetren malalties endèmiques. La seua trajectòria de recerca ha sigut reconeguda amb nombrosos guardons, especialment pel que fa al seu descobriment d'una pintura capaç de mantenir a ratlla la proliferació de mosquits letals. Científica, empresària i promotora de projectes, treballa de valent a països desfavorits, al mateix temps que impulsa iniciatives que busquen fomentar l'ocupació a l'àmbit rural del territori espanyol.


Etiquetes