Veles, vents i la Devesa de l'Albufera

Trobem pocs exemples a Europa semblants a València. Una ciutat de vora 800 000 habitants que tinga al costat i a un tir de pedra un extraordinari parc natural com l'Albufera. Entre els milers de turistes estrangers i nacionals que la visiten, el llac és el gran desitjat, però a pocs metres creix un bosc màgic paral·lel a la mar conegut com el bosc de la Devesa. Penetrar per l'ombria aquest bosc mediterrani de desordre harmoniós pot ser una experiència grata per als visitants que trien algun dels seus itineraris que recorren el seu interior.

El  és l'espai protegit més emblemàtic del País Valencià, el més antic i el primer que es va salvaguardar l'any 1986. Aquest aiguamoll de 22 000 hectàrees protegides és considerat com la tercera zona humida més important d'Espanya després de Doñana i el delta de l'Ebre. L'espai natural manté totes les figures possibles de conservació: Lloc d'Interés Comunitari (LIC), parc natural, aiguamoll RAMSAR i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Els turistes i visitants que passen uns dies a València tenen una bona oportunitat per a desplaçar-se poc més de 10 quilòmetres des de la ciutat i gaudir d'un espai natural que barreja molts encants: el llac, la pesca tradicional, la vela llatina, els arrossars, les aus, les dunes i el bosc de la Devesa.

Caminar entre la mar, les dunes i el llac de l'Albufera

MobilL' a través de l'Oficina Tècnica Municipal Devesa Albufera ofereix als turistes i visitants d'arreu el territori 6 rutes per a conéixer els valors ambientals, socials i culturals del bosc de la Devesa. Tots els itineraris són autoguiats i temàtics. El caminant va trobant-se al llarg del recorregut diversos panells explicatius. Alhora l'Ajuntament posa a disposició dels interessats un servei de guies gratuït que permet conéixer el paratge amb més detall. Aquest servei funciona en dos horaris del dia diferents, a les 10 i a les 11.30 h del matí. Existeixen dos punts d'informació, al poble de El Saler, apegat a la mar i l'altre al costat del mirador del llac, enfront de la gola de Pujol. Totes les rutes es poden baixar des de la pàgina web de l'Ajuntament de València a la següent direcció:

L'elegància de la vela llatina

Les poblacions valencianes banyades pel llac de l'Albufera s'esforcen des de fa uns anys per recuperar una tradició cultural centenària que té com a protagonista una vela triangular muntada sobre una antena que creua de manera obliqua el pal de l'embarcació. La vela llatina és especial, ja que permet l'embarcació navegar a favor i en contra del vent de manera molt efectiva. El seu origen és incert. Probablement va ser introduïda pels àrabs. El que sí es coneix és l'ús històric que li han donat els habitants del llac com a embarcació per a pescar, caçar, conrear arròs i transportar a persones.

Vela-5

El llogaret de El Perellonet localitzat al sud del parc acaba de recuperar el seu port amb eixida al llac. Les seues embarcacions de vela llatina podran eixir a partir d'ara des del seu portet. Un nou encant turístic per al parc natural.

La  organitza 18 proves al llarg de l'any. Les exhibicions es realitzen entre els mesos de març i setembre al llac de l'Albufera. Les proves solen ser dissabtes al matí. Participen associacions i clubs de vela llatina de Silla, Catarroja, el Palmar, Sollana i el Perellonet. Els turistes a més passejar en barca pel llac, menjar-se un bon arròs i gaudir de la mar, les dunes i el bosc mediterrani poden contemplar un espectacle elegant i amb una bellesa plàstica exquisida.

Patrocinat per

Etiquetes