Vincle familiar en el món animal

En el programa 3 del Samarucdigital en À punt media parlem sobre el vincle amb el món animal i la relació entre les famílies animals just en mig del Nadal, un dels moments més familiars de l’any.

Podcast À Punt Media

Entrevistem a Kati Gerique, veterinària del Bioparc especialitzada en el vincle amb els animals. Entrevistem a Javier de Lucas, catedràtic de filosofia del dret, expert en dret animal, amb qui reflexionem sobre aquestos drets. En el reportatge parlem de la Fundació Acavall, una organització que realitza teràpies assistides amb animals per a persones amb diversitat funcional. En el temps de la tertúlia, amb Kati Gerique i Nacho Lacomba, degà Col·legi de biolegs de la Comunitat Valenciana, parlarem sobre cóm els humans no som els únics que tenim sentiments, sinó que totes les espècies en tenen. I en la secció els sons de la natura, Batiste Miguel ens dura àudios de diferents “llenguatges de famílies animals” i cóm es relacionen entre elles. 

ENTREVISTA JAVIER DE LUCAS

Als èssers humans ens ha costat molt anar assolint drets. En el tercer programa ens preguntem: Són els animals subjectes de dret? Allò que diem “dignitat” és exclusiu de la nostra espècie? Acudim al despatx de Javier de Lucas, director de l’Institut de Drets Humans, Catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política de la Universitat de València, qui des de fa anys treballa i investiga en drets animals. 

Javier de Lucas i Reis juan. Foto: Álvaro Olavarría

ENTREVISTA KATI GERIQUE 

La veterinaria és la branca de la medicina que s’ocupa de previndre, diagnosticar i tractar les malalties dels animals no humans. Entrevistem a Kati Gerique, especialista en relacions animals i veterinària de Bioparc des de 2008, una dona que ha treballat durant anys al al Centre de Protecció i Estudi del Medi Natural, el centre de recuperació de fauna “La Granja” d’el Saler on va curar centenars d’animals salvatges de la Comunitat Valenciana. Gerique ha publicat en revistes especialitzades articles sobre l’alimentació de les jirafes o sobre el cicle ovàric de les elefantes africanes (Loxondonta africana).

Cate Gerique, Foto: álvaro Olavarría

REPORTATGE

Estar en contacte amb animals és beneficiós per a la salut. Tant, que fa dècades que existeix la zooteràpia, la teràpia assistida amb animals per treballar malalties mentals, discapacitats o fins i tot alzheimer. Una de les organitzacions més importants en aquest camp a la Comunitat Valenciana és la Fundació Acavall que acaba de presentar un documental on expliquen la seua tasca. 

TERTÚLIA

En el temps de la tertúlia, reflexionem amb Cati Gerique, veterinària de Bioparc i Nacho Lacomba, degà del Col·legi de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, sobre les famílies animals, l’antropocentrisme i els animals com a regal de Nadal. Què en pensen la veterinària i el biòleg?

SONS DE LA NATURA

Als tercers Sons de la Natura, Batiste Miguel ens duu una curiosa barreja de llenguatges animals. Sí, també els llenguatges humans. Com es comuniquen els animals no humans amb les seus famílies?


Etiquetes