Xatrac d'albufera (Sterna hirundo)

Estilitzat, menut i sorollós, el Xatrac d'albufera (Sterna hirundo) destaca per quantitat i xerinola en els nostres aiguamolls en els quals cria en quasi tots: l'Albufera de València, marjal del Moro, port de València, salines de Santa Pola, llacunes de la Mata-Torrevella, entre altres.

La Marjal del Moro és un dels llocs en la Comunitat Valenciana on en l'època de cria, entre finals de març i principis d'abril, fins a finals de l'estiu, podem trobar i identificar perfectament al Xatrac d'albufera (Sterna hirundo) que comparteix espai amb colònies de nombroses aus aquàtiques i marines. El seu inconfusible bec roig amb punta negra i les seues potes ataronjades destaquen sobre el seu el dors de blanc o gris clar i el negre del seu cap.

És un au regular i abundant en el nostre territori durant la migració, però rara durant la hivernada. Es desplaça cap al sud a la tardor per a hibernar (Àfrica occidental subsahariana) i torna a les nostres terres a partir de març per a criar. Durant l'època de cria se'ls sol veure molt actius en les seues colònies. Van i venen a la colònia amb els seus regalets de pescadets per a la femella que pesquen en la mateixa platja, mentre defensen els seus nius a crits d'intrusos agressius com el gavinot argentat mediterrani.

En la Comunitat Valenciana cria en nombrosos aiguamolls costaners, principalment en les salines de Santa Pola i l'Albufera de València, però també en marjal del Moro, port de València, llacunes de la Mata-Torrevella i enguany, també, en la Desembocadura del Millars, on no criava des de feia 32 anys, segons el registre del Banc de dades de biodiversitat de la Generalitat Valenciana. Principalment, fa els nius en el sòl envoltat de vegetació no massa densa, en platges de deltes i saladars. La població d'aquest Xatrac a Espanya és una de les més importants en l'àmbit Europeu. La seua població nidificant en la Comunitat Valenciana ha sigut d'unes 400 parelles de mitjana des dels anys huitanta, però ha passat de màxims superiors a les 500 parelles en 1995 a mínims per davall de les 300 parelles en els últims anys, constatant una tendència negativa com en la resta d'espècies de Xatracs.

Xatrac d'albufera (Sterna hirundo) en la Marjal del Moro. Fotos:Samarucdigital

Amenaces

La població mundial d'aquesta espècie, no amenaçada globalment, s'estima en almenys 250.000 parelles (encara que podria arribar a les 500.000), localitzades principalment a Europa, amb 140.000 parelles, i Rússia, amb 100.000 parelles. A Espanya s'ha calculat una població mitjana d'unes 7.000 parelles, que varia, segons els anys, entre 5.800 i 11.000 parelles, en funció de la grandària de les colònies del delta de l'Ebre.

El Xatrac d'albufera apareix com a vulnerable en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades i com a espècie quasi amenaçada la considera la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa . Les seues principals amenaces la constitueix l'alteració del paisatge costaner, la destrucció de dunes i la degradació dels aiguamolls causant una falta de localitats alternatives de nidificació que limiten l'augment/manteniment de la seua població. També l'activitat humana en platges que moltes vegades no respecta les zones delimitades per a la cria d'ocells.


Etiquetes