Xitxarra d’aigua, l'ocell passeriforme més amenaçat d'Europa

Una campanya d'anellament científica constata el pas del Xitxarra d’aigua per terres valencianes en la seua migració primaveral: s'han localitzat 24 exemplars enguany enfront dels 7 del passat any. L'acció, que s'ha realitzat de forma simultània en quatre aiguamolls, forma part del projecte europeu LIFE Paludicola l'objectiu del qual és frenar el descens de les poblacions de Xitxarra d’aigua.

Els llocs de descans en qualsevol trajecte són imprescindibles perquè es complete amb èxit. Si el viatge és d'uns 6.000 quilòmetres, aqueixes zones de repòs són fonamentals. Ara es confirma que els aiguamolls valencians són llocs de referència per a l'espècie passeriforme més amenaçada d'Europa, la Xitxarra d’aigua. Gràcies a la segona campanya d'anellament científic d'ocells, que ha permés aprofundir en el coneixement d'aquest ocell globalment amenaçat i ajudar en la seua conservació a escala mundial, s'ha constatat la importància d'aquests espais naturals protegits. El Xitxarra d’aigua, és a més, una espècie especialment vulnerable a la destrucció dels seus hàbitats.

En total s'han anellat 24 exemplars de Xitxarra d’aigua en la campanya primaveral 2019 enfront dels 7 del passat any 2018. Al Prat de Cabanes-Torreblanca es van capturar 7 ocells: en el Tancat de la Ratlla (L'Albufera), 6 ocells; en la Marjal dels Moros, 10 ocells i en la marjal de Pego-Oliva, 1 ocell. Les millors condicions hídriques dels aiguamolls aquesta campanya, la recuperació de la vegetació després dels incendis de l'hivern 2017-18, al costat de les accions de millora iniciades amb el LIFE Paludicola poden ser la causa d'aquest increment.

Xitxarra d’aigua

La Xitxarra d’aigua (Acrocephalus paludicola) és un xicotet ocell de 13 cm de longitud i 10 grams de pes que és capaç de recórrer 6.000 quilòmetres de distància cada viatge migratori entre les seues casernes de cria i les seues casernes d'hivernada. Està catalogat com a Vulnerable a escala global, classificat en Perill a escala europea, està inclòs en l'Annex I de la Directiva d'Ocells, en l'Annex II del Conveni de Berna i en l'Annex II del Conveni de Bonn. A més, es troba catalogat com d'Interés Especial en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades i com a Vulnerable en l'últim Llibre Roig dels Ocells d'Espanya. Es tracta d'una espècie prioritària de conservació en l'àmbit mundial perquè es troba globalment amenaçat. S'estima que la seua població mundial és inferior a 30.000 individus reproductors. Aquesta població tan escassa comparada amb altres poblacions de xicotets ocells més comuns, al costat de la fragmentació de les seues àrees de cria i el seu declivi poblacional, posa de manifest el seu elevat risc d'extinció.

LIFE-Paludicola

Aquest projecte LIFE desenvolupat per la Fundació Global Nature té com a objectiu principal frenar el descens de les poblacions de Xitxarra d’aigua mitjançant actuacions de restauració de l'hàbitat de pas migratori pre i post nupcial. Aquestes accions es duran a terme durant el període 2017-2020 en 12 municipis de tres regions espanyoles (Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana), totes elles incloses en espais de la Xarxa Natura 2000. La iniciativa està cofinançada pel programa LIFE de la Unió Europea i són socis de la mateixa la Fundació Global Nature i la Junta de Castella i Lleó. El projecte compta amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, el Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat, l'Ajuntament de Torreblanca i l'empresa INFERTOSA S. A.

Aposta pel bestiar com a eina de gestió de la vegetació



El bestiar com a eina per a gestionar la vegetació i crear hàbitats òptims per a ocells en perill d'extinció, en concret, la Xitxarra d’aigua. LIFE Paludicola aposta per aquesta fórmula amb la compra de vaques de raça rústica per al pasturatge controlat en la Marjal de Pego -Oliva, a la Comunitat Valenciana. L'acció de pasturatge controlat es realitza en llocs protegits com aquest Parc Natural, inclòs en la Xarxa Natura 2000.

Es tracta d'una activitat tradicional que s'està perdent en zones naturals i aconsegueix molts altres beneficis: d'una banda, protegeix a altres espècies d'ocells amenaçats, insectívors que veuran augmentats els seus recursos alimentosos, en atraure insectes als excrements dels animals. D'altra banda, fomenta la prevenció d'incendis en controlar el creixement de la vegetació herbàcia i arbustiva durant els mesos que suposen major risc, alhora que conserva esbrossades les infraestructures necessàries per a la prevenció i extinció d'incendis; finalment, ajuda a fixar població amb la creació de llocs de treball, ja que contribueix a mantenir habitades les comarques rurals, la qual cosa la converteix en motor per a l'economia local.

La destrucció de l'hàbitat, principal amenaça

Aquestes accions són molt importants, ja que la Xitxarra d’aigua, com altres espècies, és especialment vulnerable a l'alteració del seu hàbitat. Aquest xicotet ocell, d'uns 13 cm de longitud i 10 grams de pes, utilitza com a llocs de nidificació aiguamolls amb vegetació baixa i aigües succintes. Les principals amenaces a les quals s'enfronta, són la destrucció o alteració de les zones humides (amb una pèrdua en els últims anys d'un 60% de superfície), els canvis en el seu hàbitat i les constants alteracions de tipus de cultius als voltants de les zones humides. Per això, actuacions com aquesta per a assegurar que els hàbitats en els quals descansa durant el seu viatge migratori per la península Ibèrica, són tan importants. Per a completar-ho amb èxit és indispensable al llarg de la seua ruta migratòria la presència d'aiguamolls amb un hàbitat d'alta qualitat: alta disponibilitat d'aliment i sense molèsties.

Etiquetes