El futur de València en mans de l'Autoritat Portuària

Ports de l'Estat trasllada a l'Autoritat portuària de València la responsabilitat en matèria d'impacte ambiental per la macroampliació del port. Si ningú el remeia, València passarà a ser membre de les ciutats brutes d'Europa.

Si en un article anterior els demanava un esforç per a imaginar València sense platges en el sud, una Albufera sense camps d'arròs, una horta separada de la mar per milers de camions amb grans contenidors anant i venint i un cel gris molt allunyat de la llum dels quadres de Sorolla,hui els dic que es vagen fent a la idea. Ports de l'Estat deixa en mans de l'Autoritat Portuària de València la responsabilitat de certificar "que el projecte (d'ampliació nord del Port de València) no requereix sotmetre's a un nou procediment ambiental, amb caràcter previ a l'aprovació d'aquest"-

D'aquesta manera l'Autoritat Portuària té llum verda per a continuar el seu projecte d'ampliació nord del port mitjançant l'execució d'una nova terminal de contenidors situada en el costat Nord de la dàrsena, adossada al dic d'abric existent, "un moll de contenidors de 1.970 m de longitud total amb 20 m de calat, amb capacitat per a acollir simultàniament 4 llocs d'atracada de portacontenidors Megamax de 430 m d'eslora i una esplanada adossada a aquest moll d'unes 137 Ha (1.970 m x 700 m d'amplària), la qual permetrà incloure les àrees d'operació i emmagatzematge de contenidors, així com una àrea d'intercanvi amb el ferrocarril".

El pressupost d'inversió del projecte, que no compta amb finançament procedent de fons europeus, s'eleva a 448.507.561,30 € per part de l'Estat i de 1.011 milions privats procedents de TIL, la filial del grup MSC que va presentar l'única oferta per a l'ampliació en 2019, i que preveu desenvolupar una terminal ferroviària dotada de 6 vies de 1.000 metres de longitud, amb capacitat per a moure 305.000 TEU/any per ferrocarril. Amb això el port duplicaria la seua capacitat i convertiria a la ciutat de València en un dels ports importants del mediterrani. L'empresa té pressa i assegura que la terminal podria estar acabada en 2026. L'Autoritat Portuària no es banya quant a temps, però no vol que s'escape l'oferta i accelera el corró.

Més enllà del business

Més enllà del business, l'Ampliació Nord del Port de València té una gran connotació social, cultural, ambiental i de futur per a la ciutat. El port i la seua activitat marcaran el model de ciutat i la seua àrea periurbana de manera definitiva. Una realitat que no recull cap informe tècnic i molt menys el de Ports de l'Estat. L'Autoritat portuària de València arrogada com a autoritat mediambiental per a decidir sobre la seua pròpia obra, desoint els estudis científics sobre la ja afecció ambiental a les platges del sud que protegeixen l'Albufera, per damunt de la mateixa planificació urbanística de l'Ajuntament, de la Conselleria de Transició Ecològica i tot això a esquena de la ciutadania, mentre Teresa Ribera es posa de perfil, és una anomalia democràtica. Un clar despropòsit amb les declaracions d'Emergència Climàtica, que tristament es quedaran en meres declaracions i unes fotos de polítics dient "mira que guai som".

Com ja hem dit en SamarucDigital, l'ampliació nord del port no és només l'obra del dic nord i l'esplanada, és la construcció de tota una xarxa d'infraestructures necessàries per a fer arribar 12000 camions diaris a València i un mega projecte ferroviari per a connectar el Port de València amb el Port de Sagunt. Em pregunte sense aqueixes infraestructures, seria viable la terminal? Es recullen aqueixes infraestructures en la DIA de 2007? Qui garanteix que tindran Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) positiva? No estem construint la casa per la teulada? Qui pagara aqueixes infraestructures? Perquè costa creure que el port no va tindre afecció ambiental sobre València quant a contaminació atmosfèrica suportant tot aquest trànsit rodat i marítim. Ara som ja el quart port d'Europa en trànsit de contenidors, només per darrere de Rotterdam, Anvers i Hamburg i el seté dels ports europeus amb majors emissions de CO₂ amb 2,7 milions i Espanya el segon país europeu després d'Holanda. Així que costa creure que duplicant la capacitat no pugem en el rànquing de les ciutats més brutes d'Europa, mentre veiem llanguir lentament el pulmó verd que suposa una joia amb la qual no compten moltes ciutats Europees: el Parc Natural de l'Albufera i minvar l'Horta declarada Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial.

"Sota el Port està el Litoral"

Tampoc diu cap informe com pot ser l'efecte de la resposta de la ciutadania davant tal canvi de rumb en les condicions de vida a la seua ciutat i voltants. Ja hi ha veus que qüestionen els informes de part de l'Autoritat Portuària sobre els beneficis en ocupació (en una terminal totalment mecanitzada) i el seu impacte econòmic per a la ciutat més enllà del benefici per a l'empresa privada i el mateix port.

No és menyspreable el poder i l'experiència que té la societat valenciana que ha salvat de projectes especulatius zones emblemàtiques i de gran valor ecològic com la Devesa de Saler, el parc urbà del Jardí del Túria, el Jardí botànic, etc. Una reacció de la ciutadania en la qual confia la Comissió Ciutat Port, que ha publicat en Youtube el documental "Sota el Port està el Litoral", de Guillem Porcar i Óscar Romero, "per a informar sobre les raons inqüestionables que els porten a oposar-se a l'ampliació del port de València, i en contestació a tots els arguments disfressats de tecnicismes i pintats de color verd de sostenibilitat, esgrimits des de les autoritats portuàries en la seua obstinació de continuar com siga el projecte". Adverteixen, a més, que "l'habilitació ministerial perquè la mateixa Autoritat Portuària que promou l'ampliació puga decidir per si sola sobre si és necessària o no una nova avaluació ambiental podria ser declarada 'nul·la de ple dret' per l'Audiència Nacional".

Voluntat política

Fins i tot hi ha cert poder de maniobra abans que l'autoritat Portuària de València puga començar el procés de licitació. El Port ha de remetre l'informe complet a Costas, qui haurà de considerar si el projecte és compatible amb l'estratègia marina i posteriorment, una vegada rebut l'informe de Costas, procediria l'aprovació per part del Consell d'Administració de l'AVP del projecte. Aprovat pel consell s'enviarà tota la documentació al Consell de Ministres, ja que la inversió supera els 12 milions d'euros.

El problema, doncs, s'ha traslladat a la política i al si del Botànic, on Podem i Compromís es neguen a l'ampliació sense una nova DIA i el PSOE es decanta per un difícil equilibri entre progrés i sostenibilitat com demana el president Ximo Puig. Mentrestant, ens fan combregar amb fets consumats com el ja construït dic d'abric. No passa res perquè ja es noten els seus efectes a les platges del sud que queden minvades totalment amb DANAS com aquesta última, CELIA, i sense capacitat perquè li arriben nous sediments. No passa res perquè segons l'informe de Ports de l'Estat el projecte de la terminal "no tenen efectes sobre el medi ambient, addicionals als ja considerats en la citada resolució". El mal ja està fet, continuem amb el mal. No passa res perquè tenim la solució: regenerar les platges artificialment amb arena any rere any, temporal rere temporal. Alguna cosa que hem qualificat en SamarucDigital "el càstig de Sísif".

Poc importa ja que es debata en les Corts o que la consellera de Transició Ecològica pose el crit en el cel. Ni el projecte passarà per les Corts per a la seua aprovació, ni la Conselleria té ja la capacitat de decidir si té o no impacte ambiental. Joan Ribó votarà no al projecte d'ampliació en el Consell d'Administració del Port, però això ja hem vist que no para el procés i que l'Ajuntament té ja escassa capacitat de maniobra en aquest cas. Queda només el paladí Baldoví en el Parlament com a defensor de la causa, el possible suport de Podemos soci de Govern amb el PSOE, amb el qual ja té bretxes obertes com l'energia i la polèmica del Sàhara, i la possible complicitat amb l'esquerra parlamentària (a excepció del PSOE), però que no està en el Consell de Ministres.

L'Autoritat Portuària, assumint les competències de diversos Ministeris (el de Transports i Transició Ecològica), de l'Ajuntament, de la Conselleria de Transició Ecològica, té ara la capacitat de saltar-se les Corts i el Parlament per a presentar en el Consell de Ministres un projecte en què es gastarà gran quantitat de diners públics i que canviarà per sempre el rumb de la Ciutat de València. Una anomalia democràtica del segle XXI.

Videos relacionats




Etiquetes