Els aqüífers, el misteri de l’aigua subterrània

El programa 88 de Samarucdigital proposa un recorregut per la profunditat de la terra per a conéixer l’estat de l’aigua dolça en primera persona

A La Carta À Punt Mèdia

Samarucdigital torna a nadar en les ones d’À Punt Mèdia. Estrenem la setena temporada amb un element que sempre ens acompanya, l’aigua. Però en aquesta ocasió, la nostra protagonista emana de la profunditat de la terra. Tot i ser la part més desconeguda del cicle de l’aigua, els aqüífers són vitals en el canvi climàtic. Aquestes reserves naturals, que proveeixen un terç de la població mundial, poden ajudar-nos davant la sequera, però la sobreexplotació i la contaminació per l’abús dels fertilitzants agrícoles estan posant-les al límit.

 Les Coves de Sant Josep a La Vall d´Uixó

Un aqüífer no és un got. És una esponja que guarda un misteri. El secret de l’aigua dolça que queda fora de la vista del paisatge, i que alimenta en nosaltres les ganes de buscar-la. Sota terra, la pluja traspassa la porositat de l’arena, la grava o la pedra calcària. L’aigua subterrània segueix un camí ocult que es deté en trobar roques impermeables. L’acumulació dona lloc a la capa freàtica, l’aqüífer, una part poc explorada del cicle hidrològic. Ullals i altres formes líquides que descarreguen en rius, rierols o llacs, són les venes que emanen d’estos vertaders guardians del tresor. Les aigües subterrànies dels aqüífers abasten un terç de la població mundial, i a més, fan créixer el cabal de l'aigua dolça, el qual només representa el 3 % de la hidrosfera, el conjunt d’aigua del planeta.

Matemàtiques per a l’invisible

Comptem amb la veu d’un dels investigadors més reconeguts mundialment de la hidrogeologia, la ciència que estudia l’arquitectura del subsòl i l’aigua que resulta invisible als nostres ulls. Per a comprendre els problemes que afecten els aqüífers, i les opcions per a revertir la seua situació, Samarucdigital conversa amb Jaime Gómez-Hernández, catedràtic d'Enginyeria Hidràulica en la Universitat Politècnica de València, i responsable del grup d'Hidrogeologia de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA).  Guardonat recentment amb la medalla William Christian Krumbein de l’Associació Internacional de Geociències Matemàtiques, considerada com el Nobel de la disciplina, lidera el projecte europeu IntheMeD per a la sostenibilitat dels aqüífers en el Mediterrani. 


La Marjal d'Almenara, un cas d'èxit

La contaminació i la sobreexplotació afecten els aqüífers, i en molts indrets encara esperen solucions, però en el nostre territori, podem començar a parlar de casos d'èxit.  La Marjal d’Almenara-Almardà, en la frontera de les comarques del Camp de Morvedre i la Plana Baixa, ha esdevingut un dels aiguamolls amb millor salut. Tot gràcies a les accions dels ecologistes que han millorat els sistemes de càrrega i descàrrega del riu Palància per a compensar la sobreexplotació i garantir el cabal ecològic. 

Parlem amb la persona que fa vint anys va ser el cor d'aquella iniciativa pionera basada en el micromecenatge, quan encara el crowdfunding no estava de moda. Enric Amer, veterà de l’ecologisme valencià i membre d’Acció Ecologista Agró, recorda l’estat dels aqüífers del Salt del Cavall i d’Algar-Quart que van motivar les seues actuacions de recuperació.

Europa, per un ús sostenible

Els nitrats, un fertilitzant mineral molt utilitzat en l'agricultura, són el principal contaminant dels aqüífers. Al novembre de 2018, la Comissió Europea va imposar sancions a Espanya per superar el nivell màxim permés de nitrats. El territori valencià també està afectat per este problema. De fet, un total de més de 450 masses d'aigua potable estan afectades o en risc per nitrats i altres productes químics. La Generalitat Valenciana va crear una comissió que va analitzar la contaminació de l'aigua en la zona durant tres anys i va tractar d'oferir solucions. Els resultats mostren que més del 4 % de la població valenciana viu en zones on el nivell de nitrats en l'aigua per a ús domèstic supera el límit recomanat.

 Batiste Miguel, Dolors Roca, Enric Amer y KristinSuleng

Amb Dolors Roca, tècnica de coordinació de projectes del Servei de Transferència de Tecnologies de la Direcció General de Desenvolupament Rural i PAC de la Generalitat, i membre de la Xarxa Europea Fertinnowa, un projecte que té com a objectiu transferir les tecnologies i bones pràctiques per a aconseguir un ús de l’aigua i una producció agrària sostenibles, abordem el paper dels agricultors i dels òrgans de decisió en la sensibilització de la problemàtica de la contaminació pels fertilitzants. “Darrere del 90% de la contaminació dels aqüífers està l’agricultura i la ramaderia. Les pràctiques del passat han fet malbé les aigües subterrànies”, assenyala Roca.

L’Albufera, un etern problema

Tot i alguns avanços i el reconeixement d’innombrables figures de protecció, el problema de la quantitat i la qualitat de l’aigua no acaba de trobar solució a l’Albufera de València. Un bon coneixedor del que significa treballar en la primera línia de la gestió ambiental de l’Albufera de València és, sense dubte, Víctor Navarro. Fins l’octubre passat, Navarro presidia la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera, i fa més de 40 anys que està vinculat al parc, des que va començar com a activista demanant la seua protecció als anys vuitanta. Valorem, amb Víctor Navarro, la proposta del gran pacte verd del presidenta de la Generalitat Valenciana per a garantir el futur de l’aiguamoll.

 Víctor Navarro

El So de la Natura- Camins de l’Aigua

Escoltem "L'U", un tema tradicional valencià. És una interpretació lliure del pianista i compositor Chistian Molina, que conforma la banda sonora del documental Camins de l'aigua, produït per Ukemotion i Docu Producciones per a Acció Ecologista Agró. Escoltant les fluïdes notes del piano seguim el camí de l'aigua i en descobrim els senders secrets en el So de la Natura de Batiste Miguel. 


Finestra del Samaruc - Francesc Bayarri, Horta Nord

El periodista i escriptor d’Almàssera, Francesc Bayarri, autor dels títols L'avió del migdia, Cita a Sarajevo i València sic transit, obri la Finestra del Samaruc per a portar-nos a la comarca de l’Horta Nord.


Biblioteca Verda- Francesc V. Nogales, ‘El libro del agua, las aventuras de Chip y Chap’

El mestre de Primària, Francesc Vicent Nogales, segon millor docent d’Espanya amb el Premi Educa-Abanca 2020, ens fa un resum del títol El libro del agua, las aventuras de Chip y Chap, elaborat per alumnat del Col·legi Sant Enric de Quart de Poblet per a divulgar l’ecologia adreçada a la població infantil. 


Etiquetes