Els ecologistes adverteixen de l'agressió de la variant sud de Pedralba al PN del Túria

Diverses organitzacions ecologistes, sindicats i associacions veïnals subscriuen el manifest en DEFENSA DEL PARC NATURAL DEL TÚRIA. Un document en el qual les entitats ecologistes i sindicals representades en la Junta rectora del PN, insten a "la Conselleria competent i a la Diputació de València a que col·laboren i troben una solució al problema del trànsit existent en el municipi de Pedralba sense afectar l'Àrea Objectiu de Conservació al seu pas pel municipi, buscant altres alternatives ja existents".

Els grups ecologistes fan aquesta crida davant la qual sembla inevitable execució del projecte de variant sud de Pedralba, V-175 (Els Serrans, València). Un projecte conflictiu durant més de 20 anys i que ha estat paralitzat cautelarment des del 2016 per la Conselleria de Transició Ecològica, en el qual hi ha diverses administracions involucrades. La Diputació de València, promotora de les obres, l'Ajuntament de Pedralba, favorable a les obres per a solucionar el problema del trànsit en el centre del poble, el mateix Consell i Parcs Naturals i la seua Junta Rectora. Per als signants del manifest, "els desacords entre les diferents administracions propicien que es cometa aquesta agressió al nostre parc natural. És hora ja de rectificar i buscar una alternativa consensuada amb el Govern del Botànic, la Diputació de València, l'ajuntament de Pedralba i els moviments ecologistes i veïnals de posar fi a aquest contrasentit. Abans que siga massa tarda!".

Els signants sostenen que "qualsevol agressió a alguna part de tot l'àmbit del Parc Natural del Túria és una agressió al seu conjunt. I el projecte de variant sud de Pedralba, V-175, és una greu agressió al nostre parc de conseqüències incalculables a mitjà i llarg termini. Mala solució és si per a solucionar un problema present de trànsit hem d'hipotecar el nostre futur i el de posteriors generacions. Conservar i retornar els espais naturals a la naturalesa és una obligació en aquests temps d'Emergència Climàtica en què ja han saltat totes les alarmes".

 

Variant sud de Pedralba, V-175

Greu impacte ecològic

Segons resa el manifest, l'execució del projecte tindrà un fort impacte ecològic, ja que es tracta de terrenys qualificats d'Àrea Objectiu de Conservació en el recentment aprovat Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc del Túria: "El PORN s'ha publicat i Diputació reprén l'expedient i continua amb les expropiacions sense que Conselleria es pronuncie i obviant la declaració d'Àrea Objecte de Conservació, que és per on es pretén construir aquesta variant". El projecte "contempla una rotonda a menys de 10 m del llit, i construir una barrera entre el poble i el riu de gairebé 2 quilòmetres de llarg paral·lela al llit. Sent una greu amenaça en cas d'inundacions, limitant la capacitat d'evacuació de manera severa. Amén de l'impacte ecològic d'aquesta obra i la destrossa a escala mediambiental i patrimonial (Horta de casa, d'origen àrab)".

Per als ecologistes el projecte és contrari a la regulació del parc perquè incompleix l'article 63.7 del PORN, ja que "la variant sud de Pedralba, V-175, discorre íntegrament i en paral·lel al riu Túria, en una de les zones on el Parc Natural presenta la seua part més estreta (uns 400 metres d'amplària) i que aquesta variant estrenyeria més".

Existeixen alternatives.

Per als signants "Existeixen possibilitats d'una alternativa que no afecte el PNT, tot és qüestió de valorar no sols els costos econòmics sinó els costos mediambientals i patrimonials ... El projecte de variant sud de Pedralba ve cuejant des de fa 25 anys. Un projecte que la Diputació de València, com a entitat promotora, s'ha obstinat a realitzar pel nostre parc a pesar que durant dos anys va assignar una partida en el seu pressupost per a estudiar alternatives, que n'hi ha i factibles, com prolongar la variant nord ja construïda fins a enllaçar amb la V-175 a la sortida de Pedralba, alguna cosa que no ha fet".

L'alternativa variant nord en vermell i el projecte de variant sud en blau

A més es queixen de falta de transparència quant al fet que: "A aquesta Junta Rectora ni se li ha demanat cap mena d'informe, ni la seua participació en l'elaboració ni decisió en el traçat del projecte, quan és aquesta Junta, la que té com a última finalitat vetllar per la conservació del patrimoni mediambiental de Parc Natural del Túria… Per tot això, els representants de les entitats ecologistes en la Junta Rectora, sol·licitem la participació de la Junta en el procés de seguiment del projecte i instem a la Conselleria competent i a la Diputació a què col·laboren i troben una solució al problema del tràfic existent en Pedralba, sense generar afeccions sobre l’Àrea Objectiu de Conservació.”


Etiquetes