L'Horta de València es reivindica amb la declaració SIPAM

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) acaba de declarar el "Regadiu històric de l'Horta de València" Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). El reconeixement situa a València com un dels paisatges d'horta mediterrània més rellevants d'Europa. Un espai de valors productius, ambientals, culturals i visuals provats, malgrat les pressions de la urbanització.

Ha sigut un llarg camí des que la ciutat de València signara el Pacte de Milà, passant per la declaració de València com a Capital Mundial de l'alimentació Sostenible i seu de la Cimera d'Alcaldes del Pacte de Milà en 2017, fins al reconeixement del "Regadiu històric de l'Horta de València" com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Una bona faena de la ciutat de València recolzat per la Generalitat, la Diputació, la Universitat Politècnica UPV (a través de la Càtedra Terra Ciutadana), així com nombroses institucions i entitats vinculades a l'Horta. i la societat civil, que situa a València com un dels paisatges d'horta mediterrània més rellevants d'Europa. Un espai de valors productius, ambientals, culturals i visuals provats, malgrat les pressions de la urbanització.

Els SIPAM

La figura de "Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial" (SIPAM) va ser creada per la FAO en 2002 per a promoure i garantir el futur de sistemes agrícoles tradicionals que han modelat paisatges estèticament impressionants i que combina la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural. Busca l'impuls d'aquestes regions sobre la base de la consideració de les tres dimensions del desenvolupament sostenible: l'econòmica, la social i la mediambiental. Estan situats en llocs específics del món, on aporten de manera sostenible múltiples béns i serveis, aliments i uns mitjans de subsistència segurs per a milions de xicotets agricultors.


"L'Horta de València posseeix un valor inestimable. La meitat dels cultius que creixen ací corren el risc de desaparéixer a la regió. Proveeix de manteniment tant a agricultors com a pescadors. Els seus cítrics porten l'etiqueta d'Indicació Geogràfica per la seua gran qualitat i varietat. El lloc alberga a més una gran varietat d'ocells, peixos i plantes, moltes de les quals estan classificades com a estranyes, endèmiques o en perill d'extinció", va assegurar Yoshihide Endo, coordinador del programa SIPAM de la FAO.

Els més de 50 SIPAM reconeguts fins al moment en més de 20 països del món reflecteixen una àmplia varietat de tipus d'agricultura que revelen la saviesa humana a l'hora de superar les dificultats inherents als seus territoris.

L'Horta vincle entre el rural i l'urbà.

L'Horta reuneix tots els requisits que exigeix un SIPAM, ja que compta amb el valor afegit d'establir un vincle entre el rural i l'urbà, així com amb un sistema productiu en el qual s'integren les cultures agrícola i hidràulica, llaurades durant segles. La xarxa de reg s'estén per l'àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de dotzenes de municipis del nord, oest i sud de la regió metropolitana.

El seu particular paisatge, integrat per camps de cultiu, canals d'aigua, camins rurals i edificis tradicionals (barraques i alqueries) i també pel Parc Natural de l'Albufera, ha sigut conformat per un sistema d'irrigació que es proveeix del riu Túria i afona les seues arrels en l'herència àrab. Un sistema de regadius que ha anat dissenyant-se durant segles. Des del riu Túria s'estén un sistema de séquies de reg, originalment dissenyat en l'època medieval, que flueix per gravetat. Una cultura hidràulica representada per regles mil·lenàries d'ús de l'aigua, heretades de l'època medieval i governades per institucions com la Real Séquia de Montcada i el Tribunal de les Aigües, institució reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Les amenaces de l'horta

Desafortunadament, aquests sistemes agrícoles es troben actualment amenaçats per molts factors, inclòs el canvi climàtic i la pressió creixent sobre els recursos naturals. Com a conseqüència, s'abandonen les pràctiques agrícoles tradicionals i es dóna una pèrdua dràstica de varietats i espècies endèmiques i locals.

El reconeixement SIPAN hauria d'ajudar a promoure la comprensió, la presa de consciència i el reconeixement nacional i internacional, ajudant a salvaguardar els béns i serveis socials, culturals, econòmics i ambientals que el nostre sistema agrícola valencià proveeix. Hauria de ser un punt de reflexió per a la presa de decisions sobre els projectes d'infraestructures i urbanístics que hui dia amenacen l'horta. L'ampliació de la V21, El PGE d'Alboraia, la ZAL o l'ampliació Nord del Port són alguns dels macroprojectes sobre les quals la Generalitat i l'Ajuntament de València hauran de prendre decisions fonamentals per a salvar aquest patrimoni, que allunya a València del mapa de la corrupció i l'hauria de posar-la en mapa verd, sostenible i d'exemple de decisions intel·ligents en temps d'Emergència climàtica. Tots temem clavada en la retina les imatges de les excavadores destrossant el Forn de la Barraca.

 Foto: http://perlhorta.info/

Quart reconeixement SIPAM que rep Espanya

El "Regadiu històric de l'Horta de València" es converteix d'aquesta forma en el quart reconeixement com SIPAM obtingut per Espanya, que ha sigut, a més, pionera a Europa a obtenir aquest reconeixement en 2017. Se suma als reconeixements ja obtinguts per la "Vall Salada de Añana" (Àlaba), la "Pansa de la Axarquía" (Màlaga) i les "Oliveres mil·lenàries del Territori Sènia" (que abasta diversos municipis de les autonomies de Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana).


Etiquetes