Samarucdigital compleix un lustre

Cinc anys en què l'equip de Samarucdigital ha recorregut la Comunitat Valenciana de nord a sud, de la mar a ponent i del cel a les entranyes de la terra i entrevistat a centenars d'experts, científics, tècnics ambientalistes, activistes d'ONGs i Fundacions conservacionistes, catedràtics i professors universitaris per a donar una visió calidoscòpica i global de l'estat ecològic de les nostres terres. Un espai on tots els éssers vius, llocs i paratges de la Comunitat Valenciana han sigut protagonistes, des dels insectes més menuts, als grans rorquals de la Mediterrània. Un lloc on totes i tots som partícips de la natura valenciana.

Hui, fa cinc anys, naixia Samarucdigital amb una multitudinària presentació en el Jardí Botànic de València que va convocar a gran part de la ciutadania conscienciada i preocupada pel medi ambient i la falta d'informació mediambiental en els mitjans de comunicació. Allí ens congreguem periodistes, organitzacions ecologistes, polítics, empresaris, universitats, sector audiovisual... Eren uns altres temps. El periodisme i el sistema mediàtic valencià s'havia quedat coix i mut amb el tancament de la radiotelevisió pública valenciana RTVV i la Comunitat Valenciana, després de vint anys de govern del PP, estava en el mapa de la corrupció i el balafiament.

Triarem el Jardí Botànic de la Universitat de València simbòlicament. D'una banda, representava la resistència, el rigor i la conservació i, d'altra banda, caldria pensar que la signatura del Pacte del Botànic en l'emblemàtic Jardí suposava un canvi a polítiques més socials i més verdes. Com va dir Xelo Miralles en aquella presentació "venim d'un hàbitat degradat" i havia ganes de canviar les coses. Teníem la necessitat de fer neteja mental i Samarucdigital era un camí per a fer-lo. El nom triat també era simbòlic. El Samaruc, el peix endèmic de la Comunitat Valenciana més amenaçat, com també ho estava la llengua, el sistema mediàtic valencià, el periodisme i la informació mediambiental en aquell moment.


La gran afluència de públic en la presentació del Botànic en 2015 ens va donar a entendre que sí, que Samarucdigital era necessari i que la gent el veia amb bons ulls. No obstant això, per al grup de periodistes i professionals de l'audiovisual que es va formar entorn de Samarucdigital sabíem que no era un camí fàcil. Es tractava de fer un portal transmèdia d'informació mediambiental en valencià amb un fort component audiovisual. Un espai on donar a conéixer la nostra naturalesa, paisatges, fauna i flora des d'una visió conservacionista i de la imperiosa necessitat de conscienciar a la societat davant la desfeta que se'ns venia, i continua venint, damunt a causa del canvi climàtic, que amenaça al planeta per l'ús i explotació abusius dels seus recursos per l'home.

Volíem treballar des d'una perspectiva crítica i glocal (pensa global, actua local) en la mar internacional d'Internet, on el xicotet Samarucdigital hauria d'aprendre a nadar, competir i sobreviure en valencià en una mar sense fons de continguts. El sistema mediàtic i el consum de continguts audiovisuals ja havia canviat.


Vull agrair l'esforç i la dedicació de l'equip d'Ukemotion (Josep Almenar, Ana Orozco, Javier Sánchez, Hilario González i Javier Muñoz), als magnífics professionals que ens van acompanyar en aquells primers temps: Fèlix Tena, Abel Campos, Xelo Miralles, Xelo Gimeno i Lluc Avellán; i als col·laboradors i experts que ens han acompanyat en aquests primers passos, entre altres, i significativament, a Emili Laguna, Pablo Vera, Pascual López, Fernando Bellón, Lluís Puig, Andreu Escrivà, Chema Rabasa i Belén Salvador. Així mateix, vull agrair, d'aquell període, el patrocini de Caixa Popular, el suport de l'IVAC i les facilitats i el bon tracte rebut fins hui d'Universitats valencianes, ONGs conservacionistes, institucions, com el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, i organismes públics, com la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, el servei de Devesa Albufera de l'Ajuntament de València, Parcs Naturals de la Generalitat i tants altres.

Fruit d'aquell esforç, i d'aquells suports, Samarucdigital ha sobreviscut cinc anys. No ens ho podíem ni imaginar. Prompte comencem a obtenir recompenses, si no econòmiques, sí morals. La gent ens seguia en les xarxes i van arribar reconeixements com el Premi Gaetà Huguet a la Millor Contribució Cultural 2016 i el Premi Carrarasca 2017 concedit per Acció Ecologista Agró en reconeixement al treball "pam a pam" d'una entitat en defensa de la naturalesa.


Samarucdigital en À Punt

En la Comissió Parlamentària de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual Valencianes, Javier Marzá, Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I, en representació de Comissió d'Experts en Comunicació de les Universitats Valencianes, posava a Samarucdigital com un bon exemple de producció transmèdia, "un espai d'informació ambiental i d'ecologisme, imprescindible per al coneixement de la nostra naturalesa".

El desembre de 2017 Samarucdigital era part de la graella de ràdio de la nova radiotelevisió pública valenciana. Conduït per Reis Juan en les primeres tres temporades i per Kristin Suleng quatre temporades més i, en totes, amb la col·laboració de Batiste Miguel. El juny de 2018, Oriana Brunori conduïa el primer programa de Samarucdigital en la televisió, mentre l'equip d'Ukemotion mantenia la part transmèdia en samarucdigital.com. El nostre objectiu era informar, formar (conscienciar) i entretenir a través d'una nova narrativa transmèdia amb contingut purament mediambiental.


L'equip de Samarucdigital sempre va ser conscient del valor i la responsabilitat de pertànyer a l'oferta de continguts d'una televisió pública. Tractem de fer del rigor divulgatiu i de l'esforç per oferir un producte de qualitat i útil per als valencians, la nostra marca de treball, d'acord amb els objectius propis d'un ens públic com la CVMC, tal com es recull en l'article 5 de la Llei 6/2016, de 15 de juliol, de la Generalitat. Entre altres: fomentar el coneixement, la salvaguarda i el respecte dels valors ecològics, paisatgístics i de protecció del medi ambient; promoure el coneixement del patrimoni cultural, natural i ambiental i difondre els valors històrics, educatius i lingüístics, en tota la seua riquesa i varietat, per a contribuir al desenvolupament de la Comunitat Valenciana; el de prestar una especial atenció a les necessitats d'informació de proximitat i donar veu als grups significatius. No hi ha dubte que, en temps d'Emergència Climàtica, el col·lectiu ecologista no sols és necessari, sinó també imprescindible, per a incorporar el sentit crític a la informació mediambiental.


Malgrat la seua aparent fragilitat i de la contaminació de gran part dels seus hàbitats, Samarucdigital ha aconseguit sobreviure cinc anys.

Han sigut cinc anys en què l'equip de Samarucdigital ha entrevistat a centenars d'experts, científics, tècnics ambientalistes, activistes d'ONGs i Fundacions conservacionistes, catedràtics i professors universitaris per a donar una visió calidoscòpica i global de l'estat ecològic de les nostres terres. La biodiversitat, les energies renovables, les pràctiques respectuoses amb l'entorn, l'impacte de les activitats humanes, els problemes que generem, els nous projectes d'investigació, l'alimentació sostenible i ecològica, les energies menys contaminants, sense oblidar el senderisme, el muntanyisme, el turisme rural i ornitològic, i qualsevol altra temàtica relacionada amb el medi ambient, han format part d'un projecte dirigit a tota la societat d'un món globalitzat.


Hem acompanyat als vertaders protagonistes dels projectes de conservació i reintroducció d'espècies com el samaruc, la loina, el trencalòs, l'àguila pescadora, l'àguila de panxa blanca, el corriol camanegre, l'ofegabous... Hem baixat a coves per a conéixer la fada dels boscos subterranis, pujat a muntanyes emblemàtiques com el Penyagolosa i el Montcabrer, submergit en la mar per a conéixer l'estat de la nacra, la posidònia i els cetacis, caminat per les Microreservas de Flora per a conéixer les espècies endèmiques i en perill d'extinció i acudit a tots els cims climàtics des de París... Hem recorregut, de nord a sud i d'est a oest, la Comunitat Valenciana per a parlar d'ecologia i conéixer a científics, tècnics ambientals i activistes que lluiten per a preservar el nostre medi natural.


El futur

Parlar de futur, en un moment en què el món pateix una pandèmia que ha provocat una profunda crisi sanitària, social i econòmica, és com jugar a ser endeví. Però, en Samarucdigital, estem acostumats a bregar amb aqueixa incertesa des d'aquell 30 de setembre de 2015 en què es va presentar en el Jardí Botànic de la Universitat de València. Sempre hem patit dificultats econòmiques com per a abandonar, però sempre ens han guanyat les ganes i la convicció d'estar fent una tasca útil per als valencians, alguna cosa que valia la pena. Mentre altres mitjans han tancat, nosaltres continuem treballant en la més absoluta ruïna, convençuts que, en temps d'Emergència Climàtica i crisi sanitària a escala global, un projecte com Samarucdigital és imprescindible.

Hui, més que mai, és necessària una visió crítica perquè les declaracions d'Emergència Climàtica i la Transició Ecològica no es queden en meres declaracions d'intencions i s'acompanyen per polítiques mediambientals urgents, eficaces i transversals en tots els aspectes de la nostra manera d'habitar la Terra, en les infraestructures, la mobilitat, les emissions, el combat contra la pèrdua de biodiversitat i l'adaptació al canvi climàtic.


Etiquetes