TUNE UP: un projecte per a la protecció de l'àrea marina de L'Albufera de València

El projecte Interreg TUNE UP aborda la participació social enfocada en una millor gestió de les àrees marines i costaneres del Mediterrani, que gestionats adequadament contribueixen enormement a la conservació de la biodiversitat, entrellaçant aspectes científics-ambientals i les preocupacions de governança. Es desenvolupa en set països europeus, i a Espanya se centra en l'àrea marina de L'Albufera i en el Cap de Gata, amb l'objectiu de millorar l'efectivitat de les polítiques de conservació en relació amb les àrees marines protegides en el mediterrani.

El projecte TUNE UP és un projecte Interreg, finançat pel Fons Europeu per al Desenvolupament Rural, l'objectiu del qual és millorar la biodiversitat i la gestió de les àrees marines protegides en set països europeus de la conca mediterrània (Espanya, Itàlia, França, Grècia, Albània, Montenegro i Eslovènia)

Aplicant la mateixa metodologia que s'ha desenvolupat en rius i aiguamolls en tota Europa a través dels contractes de riu o contractes d'aiguamolls, com ja es va fer a través del projecte Wetnet, TUNE UP ve a ser una continuació de l'anterior, amb la finalitat de millorar la comunicació i reforçar els llaços i interessos comuns entre els diferents actors i les autoritats encarregades de la gestió d'aquests espais. Al mateix temps, es busca limitar els conflictes entre les qüestions de preservació i les activitats econòmiques.

 Litoral de Cullera

En el cas de l'Albufera de València, es parteix d'una experiència prèvia, un procés similar en la part continental d'aquest aiguamoll que va derivar en el Contracte d'aiguamoll de l'Albufera. Un memoràndum de cooperació signat inicialment per nou entitats i a les quals s'estan sumant moltes altres, i que ha permés crear un marc de col·laboració ampli, en el qual ja es treballa conjuntament per a millorar diversos aspectes de la gestió de l'aigua.

L'Albufera també té la mar

Un problema que el projecte ha enfrontat, de cara a l'inici dels tallers territorials, és la falta d'informació disponible i compilada sobre la part marina de l'Albufera. Un espai marí que de manera general es desconeix que està protegida al mateix nivell que l'aiguamoll, formant part del mateix espai de la Xarxa Natura 2000. És una informació molt específica, elaborada en informes i treballs no disponibles en obert, o en forma de grans bases de dades que cal treballar.

 Tortuga babaua. (Caretta caretta) L'objectiu de TUNE UP és millorar la biodiversitat i la gestió de les àrees marines protegides  

S'ha preparat un esborrany de diagnòstic compartit amb tots els actors que s'involucraran en el procés perquè aporten tota la informació que disposen o sobre la qual tinguen coneixement, de manera que el procés de governança s'inicie construint un diagnòstic ambiental de forma participada.

"En aquests moments, s'estan mantenint reunions en línia o presencials amb tots els grups d'interés: administracions amb competències en la mar, agències de turisme, ONG ambientals, instituts i centres d'investigació, clubs nàutics, empreses dedicades al turisme i esports, i confraries de pescadors. La previsió és que al setembre puguem fer unes jornades específiques sobre l'estat de conservació de la part marina de l'Albufera, que servisquen per a donar inici als tallers territorials", explica Pablo Vera, tècnic de SEO/BirdLife i responsable del projecte en l'Albufera.

 Pescador de València

En aquests tallers es comptarà amb la implicació i complicitat de gestors d'àrees marines protegides, autoritats locals, regionals i nacionals, pescadors, associacions locals i de protecció del medi ambient, ONG, fundacions, societat civil, empreses relacionades amb turisme, busseig o sector transporte, buscant les sinergies existents per a millorar les capacitats de conservar el medi marí al mateix temps que es promouen activitats sostenibles.

"L'objectiu és que d'aquests tallers nasca un acord voluntari i inclusiu en forma de pla d'acció consensuat, que identifique les necessitats de conservació de l'àrea marina i facilite que tots els actors puguen involucrar-se a millorar el seu estat: és a dir, aplicar els 'contractes d'àrees marines protegides', acords voluntaris que actuen a través d'amplis processos participatius en els quals els usuaris, les entitats públiques i privades es comprometen a integrar la conservació de les àrees marines protegides en les seues activitats ordinàries", explica Vera.



Etiquetes