La Fundació Oceanogràfic retorna a la mar tres tortugues després de la seua recuperació

La Fundació Oceanogràfic continua amb una de les seues principals labors de conservació com és el rescat i cura de tortugues marines que, en general, mostren un repunt en el nombre d'ingressos durant els mesos més freds de l'any.

Aquest increment en el rescat de tortugues es deu en part a la inestimable col·laboració dels pescadors de la Comunitat Valenciana. Gràcies a una trucada telefònica al 112 d'aquest col·lectiu quan capturen accidentalment una tortuga, es pot avaluar als exemplars i rebre l'auxili pertinent, la qual cosa permet salvar a un gran nombre d'individus. Les tortugues es recuperen en l'Àrea de Recuperació i Cura d'Animals de la Mar (ARCA de la Mar) de l'Oceanogràfic i, finalment, es retornen al Mediterrani.

Recentment, dos membres de la Fundació Oceanogràfic van deixar anar tres xicotetes tortugues capturades accidentalment pels pescadors de Benicarló i Vinaròs que s'havien recuperat en les instal·lacions de l'ARCA de la Mar.

En concret, els exemplars 521, de 2 quilos de pes, que va ser recollida per un tresmall de l'embarcació Eulallia II i a la qual se li va apreciar pneumònia per aspiració, la 526, capturada accidentalment per l'embarcació Princess, d'11 quilos, amb una embòlia gasosa moderada i, finalment, la 527, de Benicarló recuperada per l'embarcació Catalunya, de 3,5 quilos, i sense signes inicials de patologia, han tornat recentment a aigües del Mediterrani després de superar el període de recuperació.

Un exemple de resistència

El seu salvament i posterior cura ha estat possible gràcies a l'activació del protocol d'atenció a varaments a través d'una anomenada al 112, moment en el qual es posa en marxa la Xarxa de Varaments, composta per la Fundació Oceanogràfic, Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica i la Universitat de València.

Malgrat que sempre que es produeix una devolució d'aquests quelonis a la mar, la Fundació Oceanogràfic aprofita per a organitzar una activitat de divulgació i conscienciació amb col·legis, institucions i sectors interessats, en aquesta ocasió i per raons de prevenció en el contagi del coronavirus, s'ha realitzat en solitud a la platja del Saler.

En el moment de la solta, el responsable de l'àrea de Conservació de la Fundació, José Luis Crespo, ha expressat el seu desig que aquests animals "servisquen amb el seu retorn al seu hàbitat natural com a exemple de resistència i fortalesa enfront de les adversitats i d'esperança perquè tot passi i torne a la normalitat".

L'ARCA de la Mar té un registre de les tortugues que han ingressat en les seues instal·lacions i han estat curades. De moment s'han registrat gairebé 550 ingressos, on la mitjana anual d'ingressos se situa actualment entorn dels 80 individus.

Articles relacionats







Etiquetes